EPH se otevírá cesta k ukrajinskému plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ukrajinská vláda schválila převod práv na těžbu plynu firmě Yuzgaz. Do ní chce vstoupit společnost EP Power Europe patřící do Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského, počítá se získáním 100procentního podílu. Zprávu přinesl server Ukranews. Technickým operátorem těžby bude slovenská společnost Nafta, která také patří do EPH.

„Rozhodnutí ukrajinské vlády bylo pro pokračování transakce odkoupení společnosti Yuzgaz od lucemburské společnosti Emerstone Energy rozhodujícím krokem,“ napsala E15 tisková mluvčí společnosti Nafta Martina Štecová. Kyjev ve svém rozhodnutí určil přerozdělení výnosů z těžby mezi společnost Yuzgaz a ukrajinský stát, který bude mít desetiprocentní podíl skrze svou společnost Nadra Yuzovskaya.

Firma chce těžit plyn na nalezišti v Doněcké a Charkovské oblasti. „Zkoumali jsme prakticky celé území Ukrajiny a došli k závěru, že v budoucích pěti letech můžeme do ukrajinských plynových polí efektivně investovat 200 milionů dolarů,” uvedl na tiskové konferenci v Kyjevě člen představenstva společnosti Nafta Robert Bundil. 

Nafta plánuje 15 nových vrtů a zároveň obnovit 47 starších. „Počítáme s tím, že k projektu přilákáme místní zaměstnance a ukrajinské společnosti,“ řekl ředitel ukrajinské pobočky Nafta RV Ľubomír Kopčík.

Těžba by mohla pomoci Ukrajině k větší energetické soběstačnosti. „Čtyři roky podporujeme politiku ukrajinské vlády navýšit svou vlastní produkci plynu. V současné situaci příchod významného evropského kapitálu přispěje k energetické nezávislosti Ukrajiny,” uvedl český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula.

Slovenská společnost Nafta se těžbě ropy a plynu věnuje více než sto let, dnes je její hlavní činností provoz podzemních plynových zásobníků. 56 procent akcií akcií vlastní holding SPP Infrastructure (společný podnik EPH a slovenské vlády, která si drží majoritu), dalších 40,5 procenta akcií drží EPH samostatně. Český holding tak Naftu de facto ovládá. Daniel Křetínský je zároveň spolumajitelem vydavatele deníku E15 Czech News Center.