EPH v Německu údajně kupuje od E.ON uhelné doly s elektrárnou

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) se podle německého deníku Die Welt chystá koupit od energetického koncernu E.ON německý hnědouhelný revír Helmstedt s uhelnou elektrárnou Buschhaus. Dohoda je podle informací listu těsně před uzavřením. E.ON ji nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Cenu, za kterou by EPH svou další akvizici v Německu mohl získat, deník neuvedl. EPH už vlastní hnědouhelné doly Mibrag ležící v Sasku-Anhaltsku. Pracovníci helmstedtských dolů byli informováni o chystané změně majitele už 12. července.

Podle sdělení zbývalo k uzavření dohody vyjasnit ještě některé body, týkat se měly především otázky dodávek elektřiny z elektrárny Buschhaus jihoněmecké energetické společnosti EnBW.

Jednání mezi EPH a E.ON listu potvrdila mluvčí Mibragu, jehož vlastníkem je společnost EP Energy, dceřiná firma EPH. „V současnosti probíhají rozhovory našeho společníka, české energetické firmy EPH, s E.ON, do nichž je zahrnut i Mibrag a v nichž se jedná o možný další provoz elektrárny Buschhaus po roce 2017,“ citoval Die Welt mluvčí společnosti.

Dolnosaská elektrárna Buschhaus, spuštěná v roce 1985, patřila až do své modernizace v roce 2002 k největším producentům emisí oxidu uhličitého v Německu. Její dominantou je 307 vysoký komín, nejvyšší v celé zemi. Výkonem 390 megawattů patří ke středně velkým provozům. Ročně vyrobí okolo 2,5 miliardy kilowatthodin proudu. Budoucnost elektrárny byla ale značně nejistá, neboť zásoby uhlí v Helmstedtu měly vydržet jen do roku 2017.