Eurohold chce nákup aktivit ČEZu v Bulharsku dokončit ještě letos

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia.cz

ČEZ
ČEZ
3
Fotogalerie

Bulharská společnost Eurohold doufá, že do konce letošního roku získá všechna potřebná povolení, aby mohla završit smlouvu o nákupu bulharských aktiv české energetické firmy ČEZ za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun). Podle agentury Reuters to uvedl předseda dozorčí rady Euroholdu Assen Christov.

"Vypořádání transakce podléhá schválení bulharského antimonopolního úřadu a energetického regulátora," řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Eurohold, který působí v pojišťovnictví a správě majetku, se na převzetí bulharských aktiv ČEZ dohodl v červnu. Aktiva zahrnují distribuční společnost, která dodává elektřinu více než dvěma milionům Bulharů, což z transakce činí politicky citlivé téma.

"Očekáváme, že antimonopolní úřad smlouvu schválí během příštích 25 dnů," uvedl Christov. Loni v červenci antimonopolní úřad znemožnil prodej předchozímu zájemci, bulharské firmě Inercom.

Eurohold plánuje transakci financovat pomocí vlastního kapitálu a úvěru od dvou velkých bank. Firma tyto banky odmítla jmenovat, podle zdrojů Reuters jsou to Deutsche Bank a Nomura.

Bulharský finanční regulátor letos zahájil prověrku finanční situace Euroholdu s tím, že distributoři elektřiny jsou součástí klíčové infrastruktury spojené s národní bezpečností. Závěry prověrky ale zatím nezveřejnil.

ČEZ minulý týden uvedl, že si bulharská aktiva ponechá, pokud tamní úřady jejich prodej opět zablokují. "Nechceme nijak předjímat rozhodování bulharského antimonopolního úřadu. Nevidíme však žádné překážky, které by z pohledu soutěžního práva bránily schválení transakce. Společnost Eurohold v Bulharsku v současné době nevlastní žádná energetická aktiva, situace na bulharském energetickém trhu by se proto prodejem našich aktiv společnosti Eurohold nijak nezměnila," řekl místopředseda představenstva společnosti ČEZ Tomáš Pleskač.

V případě Inercomu bulharský antimonopolní úřad argumentoval tím, že transakce by mohla firmě pomoci získat na bulharském trhu dominantní postavení, což by mělo negativní dopady na hospodářskou soutěž. Kupní smlouvu podepsanou loni s Inercomem ukončil ČEZ letos v dubnu.

Nová strategie ČEZ, schválená letos v červnu, počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a částečně i v Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na moderní energetické služby ESCO, které chce ČEZ naopak rozvíjet doma i v zahraničí.