Farmaceutický gigant na obzoru: Bristol-Myers Squibb koupí za miliardy dolarů společnost Celgene

Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Celgene Corp.
2
Fotogalerie

Americký výrobce léků Bristol-Myers Squibb koupí za zhruba 74 miliard dolarů (téměř 1,7 bilionu korun) biotechnologickou společnost Celgene. Jejich spojením vznikne farmaceutický gigant s významnými aktivitami v oblasti léčby rakoviny. Oznámená transakce je jednou z největších akvizic v historii farmaceutického průmyslu.

Akcionáři společnosti Celgene v rámci dohody o převzetí obdrží za každou svou akcii 50 dolarů v hotovosti a jednu akcii Bristol-Myers Squibb, jejíž středeční závěrečná cena na burze v New Yorku činila 52,43 dolaru. Kupní cena je tak o více než polovinu vyšší než středeční závěrečná hodnota akcií firmy Celene.

Akcie společnosti Celgene po ohlášení transakce vykazovaly růst o více než 32 procent, zatímco akcie Bristol-Myers Squibb kolem 16 procent ztrácely.

Dohodu o spojení již schválily správní rady obou podniků. Po dokončení transakce, které firmy očekávají ve třetím čtvrtletí, budou akcionáři Bristol-Myers Squibb vlastnit asi 69 procent sloučeného podniku, akcionáři Celgene zhruba 31 procent.

Generální ředitel a předseda správní rady společnosti Bristol-Myers Squibb Giovanni Caforio uvedl, že spojení podniků přinese pacientům nové možnosti při léčbě řady vážných nemocí. „Jako sloučená skupina si upevníme vedoucí pozice v rámci své produktové škály, včetně výrobků v oblasti rakoviny, imunologie a zánětů,“ dodal.

Česká divize společnosti Bristol-Myers Squibb dodává léky pacientům v ČR od roku 1991.