Firmě EP Infrastructure pomáhá regulovaný trh. Její výhled je stabilní, hodnotí ratingové agentury

Daniel Křetinský

Daniel Křetinský Zdroj: ČTK

Dceřinou společnost EPH, firmu EP Infrastructure, ohodnotily světové agentury. Od S&P Global Ratings získala známku BBB, Moody’s firmě udělila Baa3 a Fitch Ratings pak BBB-.

Hlavní výhodou EP Infrastructure je stabilní a předvídatelný byznys, který je podstatně regulován. Firmě pomáhají také rozsáhlá, diverzifikovaná a udržovaná infrastrukturní aktiva a zároveň rychle rostoucí a málo rizikové trhy, na kterých působí. 

EP Infrastructure je evropskou energetickou infrastrukturní firmou, zaměřenou na přepravu, distribuci a skladování zemního plynu a rovněž distribuci elektrické energie a teplárenství. Firemní aktiva jsou buď regulována, nebo jsou kontrakty podepisovány na dlouhé období.

Celkem 69procentní podíl ve firmě vlastní EPH a od loňského února má 31procentní podíl také Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). V roce 2016 měla firma, která působí zejména na českém a slovenském trhu, zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 1,4 miliardy eur (35,7 miliard korun), přičemž utržila 3,1 miliardy eur (79 miliard korun). 

Energetický a průmyslový holding (EPH) je středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Velké Británii a Maďarsku. Energetickou skupinu tvoří přes 50 společností, které dohromady zaměstnávají téměř 25 tisíc zaměstnanců. 

EPH vertikálně pokrývá celý energetický sektor, což znamená, že jeho podnikání začíná u těžby hnědého uhlí, pokračuje přes výrobu elektřiny a končí až u distribuce elektřiny a tepla. V současné době provozuje celkovou instalovanou elektrickou kapacitu 24,4 GWe. Většinovým vlastníkem EPH je Daniel Křetínský, který je spolumajitelem vydavatelství E15 Czech News Center. 

Společnost MIRA je největším světovým správcem infrastrukturních aktiv s rostoucími portfoliem nemovitostí, zemědělství a energetiky. Ke dni 31. března 2017 spravovala společnost MIRA aktiva ve výši přibližně 154 miliard dolarů, v přepočtu 3,17 bilionu korun.