Firmy v Česku dají do ESG do roku 2025 přes sto miliard, tvrdí studie

Solární elektrárny, ilustrační foto

Solární elektrárny, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V Česku působící společnosti plánují investovat přes sto miliard korun do životního prostředí, společenské odpovědnosti a řízení firmy (ESG) do roku 2025. Ačkoliv pouze čtvrtina firem má plán, jak dosáhnout uhlíkové neutrality, 65 procent z nich chce v následujících pěti letech při svém investičním rozhodování zohlednit kritéria v ESG. Vyplývá to ze zprávy banky HSBC.

Podle průzkumu firmy plánují do roku 2025 v průměru investovat 27 milionů korun do ESG, což na českém trhu dohromady činí přes 117 miliard korun. Nějakou z forem udržitelného financování již využilo 37 procent podniků a čtyři z deseti to mají v úmyslu. Ačkoliv tři čtvrtiny firem tento pojem znají alespoň podle jména, 24 procent o něm zatím neví. Překvapivě i mezi velkými podniky je neznalost termínu poměrně vysoká.

Jako důležité označila ESG téměř polovina firem, 15 procent vnímá téma jako nedůležité. Význam přisuzuje tématu mírná většina mezinárodních firem a podniků nad 500 zaměstnanců. Mezi nejčastější důvody zájmu patří starost o životní prostředí a společnost a potřeba splnit regulatorní požadavky a očekávání. Čtvrtina firem pak uvedla, že díky ESG očekává vyšší výnosnost.

Mezi hlavní oblasti pro investice do ESG patří v Česku bezemisní energie, lepší vodohospodářská infrastruktura a elektrifikace dopravy. Pokud jde o vlastní firemní ESG priority, firmy se zaměřují především na spotřebu elektřiny, recyklaci a spotřebu vody, a to na úkor sociálních a správních aspektů ESG a dlouhodoběji orientovaných cílů.

Pandemie koronaviru zapříčinila i vyšší zájem o ESG. Na 22 procent respondentů uvedlo, že jsou nyní tématu otevřenější. Zároveň si ale celé tři čtvrtiny z nich myslí, že regulace ESG v Česku zesílí. Zatímco 65 procent jich vnímá zohlednění těchto kritérií ve svém provozu a u svých produktů jako finanční zátěž, 62 procent předpokládá, že tím získají výhodu před svými konkurenty.

Většina firem pak cítí, že se o ESG zajímá veřejnost (63 procent), jejich zaměstnanci (52 procent) i investoři (50 procent). Podniky se zatím neobávají negativního dopadu na financování ze stran bank, když nezohlední ESG ve svém podnikání.