Franklin Electric přesune do Brna výrobu z německé centrály

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká firma Franklin Electric přestěhuje výrobu motorů pro čerpání vody z německého Wittlichu, kde má již přes 40 let evropskou centrálu, do své továrny v Brně. Ta by se díky tomu mohla rozšířit až na dvojnásobek. Ve Wittlichu si společnost ponechá jen zmíněnou centrálu a také distribuční centrum, tamní závod úplně zavře.

Stěhování produkce hodlá Franklin Electric podle svého oznámení dokončit v polovině roku 2016. Co přesně to bude pro českou filiálku znamenat z hlediska investic či nabírání nových lidí firma neupřesnila. Ředitel brněnského podniku Luděk Machatka odmítl přesun jakkoli komentovat. „Nemohu se k tomu vyjádřit,“ sdělil pouze pro server E15.cz.

V německé i brněnské továrně Franklinu nicméně pracuje v každé z nich kolem dvou stovek zaměstnanců. Po úplném zastavení provozu ve Wittlichu by se tak výroba na Moravě mohla až zdvojnásobit. Loni brněnský Franklin Electric podle účetní uzávěrky utržil téměř 523 milionů korun a vykázal čistý zisk 22 milionů.

Franklin stěhování zdůvodňuje optimalizací výroby, přičemž v rámci starého kontinentu nejde o jediné opatření. Společnost ve svých dalších evropských pobočkách hodlá zároveň dokončit majetkové odpisy, reorganizace a snižování fixních nákladů.

Brněnští zaměstnanci se zaučovali u Němců

Společnost Franklin Electric vznikla v roce 1944, postupně se vyvinula v největšího světového výrobce systémů pro přečerpávání vody a paliv pro automobily. Vedle Německa, Česka a domácích Spojených států vlastní distribuční i výrobní kapacity v Austrálii, Brazílii, Mexiku, Kanadě, Číně nebo v Itálii.

Loňské prodeje celé firmy přesáhly 965 milionů dolarů, což je téměř 20 miliard korun. Pod evropskou centrálu spadají nejenom trhy v Evropě, ale i v Africe a na Blízkém východě.

Brněnská filiálka vznikla již před 20 lety, její první zaměstnanci se zaškolovali právě ve Wittlichu. Závod dodává především elektromotory pro čerpání vody dalším podnikům v rámci skupiny. Na konci roku 2013 stoupl počet jeho zaměstnanců na 216.