Gazprom: Dodávky plynu do Číny jsou téměř hotová věc

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Dlouho očekávaná smlouva ruského monopolního vývozce plynu Gazprom o dodávkách suroviny do Číny je téměř hotova. Řekl to dnes náměstek ruského ministra energetiky Anatolij Janovskij. Gazprom o dodávkách plynu do Číny jedná více než deset let. V dubnu tento státem ovládaný podnik informoval, že by smlouvu chtěl dokončit během května. Dohoda s Čínou by mohla pomoci rozšířit vývoz ruského plynu do dalších oblastí mimo Evropu.

„Doufáme, že jednání budou dokončena podle plánu,“ uvedl Janovskij. „Řekl bych, že kontrakt je tak z 98 procent hotov,“ řekl novinářům.

Gazprom doufá, že dohody se mu podaří dosáhnout během návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číně. Šéf Kremlu, který v Rusku dohlíží na všechny velké energetické smlouvy, by měl 20. a 21. května navštívit Šanghaj. Nejmenovaný představitel Gazpromu se nicméně k Janovského tvrzení odmítl vyjádřit.

Gazprom by na základě chystané dohody od roku 2018 do Číny dodával 38 miliard krychlových metrů plynu ročně. Je to zhruba čtvrtina současné čínské roční poptávky. Plyn by tam Gazprom posílal plynovodem z východní Sibiře, který je ale ještě třeba vybudovat. Podle zdrojů Gazprom doufá, že se s Číňany dohodne na ceně deset až 11 dolarů za milion britských termálních jednotek (mmBtu). Má se za to, že za plyn z Turkmenistánu Peking platí devět dolarů za mmBtu.

Ruský monopol Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Zprávy o blížícím se uzavření smlouvy o dodávkách plynu do Číny se objevují v době, kdy napětí mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolává obavy o budoucnost dodávek plynu do Evropy. Tyto dodávky, z nichž polovina proudí do Evropy přes Ukrajinu, se v současnosti na tržbách Gazpromu podílejí asi z 80 procent. Ukrajinská krize ale přiměla evropské odběratele hledat alternativu k ruskému plynu. Krize je zřejmě i důvodem k tomu, aby Gazprom tlačil na uzavření dohody s Čínou.

Ukrajina podle nedávného vyjádření Moskvy za odebranou surovinu dluží celkem 3,51 miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Rusko již dříve zároveň Kyjevu sdělilo, že od června bude muset za plyn platit předem. Janovskij dnes řekl, že Moskva je připravena s Ukrajinou o plynu dál jednat pouze tehdy, až Kyjev dluh za plyn uhradí.