General Motors představuje svůj nový model. Na evropské trhy posílá elektrokolo

Elektrokolo Ariv od General Motors

Elektrokolo Ariv od General Motors Zdroj: General Motors

Elektrokolo Ariv od General Motors
Elektrokolo Ariv od General Motors
3
Fotogalerie

Americká společnost General Motors se přidává k dalším automobilkám, které stále více sázejí na alternativní způsoby dopravy. Firma začala přijímat objednávky na elektrokolo Ariv. Prosadit se s ním chce hlavně v západní Evropě.

Vývoj elektrického bicyklu oznámila automobilka loni na podzim a zároveň vyhlásila soutěž na jeho jméno. Nyní oznámila vítěze, který dostane deset tisíc dolarů (228 tisíc korun) a zároveň spustila předprodej v Belgii, Německu a Nizozemsku, kde jsou elektrická kola populární. Později je GM nabídne i v dalších zemích.

Na vývoji elektrokola se podíleli inženýři, kteří pracovali na projektu elektromobilu Chevrolet Volt. Bicykl, který bude k dispozici i ve skládací verzi, dosáhne maximální rychlosti 25 kilometrů za hodinu, nabídne dojezd až 64 kilometrů a bude jej možné nabít za zhruba 3,5 hodiny. Ceny v Německu startují na částce 2750 eur (necelých 71 tisíc korun), v Belgii a Nizozemsku budou arivy mírně dražší.

GM vstupem do segmentu elektrokol následuje další automobilky, které vzhledem k oslabující globální poptávce po autech rozšiřují svou nabídku o dopravní prostředky určené hlavně do velkých měst. Například Ford nedávno koupil start-up Spin, nabízející pronájem elektrických skútrů. A také španělský Seat ve spolupráci se společností Segway vytvořil koncept elektrického skútru a nyní vyvíjí vlastní elektrické vozítko.