Hrubá válcovna ostravské huti zpracovala za šedesát let miliony tun oceli. Původní linka běží dodnes

Testování trati

Testování trati Zdroj: Archiv AMO

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal
Dokončování montáže válcovacích stolic na trati
Montéři sestavují čtyři ohřívací pece
Nová konstrukce valníků a ocelové konstrukce pecí
8
Fotogalerie

Před šedesáti lety odstartovala v ostravské Nové huti výroba v hrubé válcovně. Ta od konce ledna roku 1959 dodává na trh profilovou ocel. Po několika modernizacích funguje válcovna dodnes a ročně produkuje 240 tum tun výrobků. Výroba se specializuje na tyčovou ocel a důlní výztuže. Podívejte se na archivní fotografie.

Plán na ostravskou válcovnu pochází z roku 1948 a přípravy trvaly devět let. Nová výrobna měla nahradit málo produktivní, zastaralé profilové tratě ve Vítkovických Železárnách Klementa Gottwalda a Spojených ocelárnách. Socialistický plán se několikrát přepracovával a ve finále byla válcovna projektována na výkon 560 tisíc tun válcovaných výrobků ročně.

„Realizace začala v roce 1957 stavbou předvalkových hal, zanedlouho se již montovaly ohřívací pece. Montáž tratě byla ukončena v září 1958 a začátkem října byly zahájeny zkoušky. Provoz ovšem musel být pro hrubé závady a investiční nedodělky přerušen a trvalé válcování na hrubé trati bylo zahájeno 27. ledna 1959,“ popisuje archivářka akreditovaného archivu ArcelorMittal Ostrava Hana Benkeová.

Díky postupné modernizaci je válcovna stále v provozu, vyrábí zejména tyčovou ocel a důlní výztuže. Ročně válcovna produkuje okolo 240 tisíc tun ocelových výrobků.