Hrubý zisk Babišova Agrofertu stoupl na téměř sedm miliard

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Celkové nekonsolidované tržby skupiny Agrofert dosáhly loni výše 239 miliard korun, což je zhruba stejně jako předloni. Předběžný zisk před zdaněním očištěný o výnosy z přijatých dividend činí 6,8 miliardy korun, meziročně více o téměř pětinu. Vyplývá to ze zatím neauditovaných výsledků skupiny s téměř 34 tisíci zaměstnanci, které dnes Agrofert zveřejnil.

„Z pohledu výkonnosti jsou všechny segmenty koncernu ziskové, nejvýraznější zlepšení vykázal segment chemie,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Nejvyšší zisk ve výši 2,9 miliardy korun vykázal v rámci koncernu německý výrobce hnojiv SKW Stickstoffwerke Piesteritz, který tak oproti roku 2013 vylepšil své hospodaření o 1,3 miliardy.

„Zároveň došlo k meziročnímu snížení odpisů o 0,7 miliardy v důsledku posouzení změny životnosti majetku a revize rezerv v rámci přechodu koncernu na mezinárodní standardy účetního výkaznictví IFRS,“ uvedl mluvčí.

Maďarský olej i rádio

Tržby skupiny se sestávají z celkem 223 společností. Mezi nejvýznamnější rozšíření skupiny patřily loni akvizice maďarského producenta slunečnicového oleje NT a české společnosti Londa provozující celoplošné rádio Impuls.

„Podíl státních zakázek na konsolidovaných tržbách očekáváme přibližně stejný jako v předchozím roce 2013, tedy kolem 1,1 procenta z celkových nekonsolidovaných tržeb koncernu,“ dodal.

Investice koncernu loni dosáhly celkové výše 12,6 miliardy korun, z toho zhruba pětinu představovaly investice finanční. Celková výše čerpaných bankovních úvěrů k poslednímu dni loňského roku činila 25,6 miliardy korun, což podle firmy odpovídá stavu roku 2013.

Pavel Páral: Člověk typu Babiše s tak rozsáhlými zájmy nepatří do politiky