Indická firma Reliance přeskočila Exxon Mobil. Stala se tak světovou energetickou dvojkou

Mukeš Ambani, nejbohatší muž Asie a vládce skupiny Reliance

Mukeš Ambani, nejbohatší muž Asie a vládce skupiny Reliance Zdroj: Reuters

Indická společnost Reliance Industries, kontrolovaná nejbohatším mužem Asie Mukešem Ambanim, překonala v tržní kapitalizaci americkou firmu Exxon Mobil. Stala se tak druhou největší energetickou firmou na světě, upozornila agentura Bloomberg. Jedničkou je saúdskoarabská firma Saudi Aramco.

Reliance spravuje největší rafinérský komplex. Akcie firmy na burze v Bombaji v pátek posílily o 4,3 procenta. Tržní kapitalizace firmy tak stoupla o osm miliard amerických dolarů (180 miliard korun) na 189 miliard amerických dolarů. Tržní kapitalizace Exxonu naopak klesla o jednu miliardu na 183,6 miliardy amerických dolarů.

Neochvějnou jedničkou zůstává státní Saudi Aramco. Tržní kapitalizace firmy je 1,76 bilionu amerických dolarů.

Od počátku letošního roku akcie Exxonu klesly o 39 procent, protože rafinerie po celém světě zápasí s prudkým poklesem poptávky po pohonných hmotách. Akcie Reliance však naopak posílily o 43 procent.

Zájem investorů o akcie Reliance vyvolávají nové investiční plány firmy. Předseda správní rady a většinový majitel firmy Mukeš Ambani plánuje rozšířit digitální a maloobchodní aktivity firmy, kterou zdědil po svém otci a jejíž výnosy nyní z osmdesáti procent pocházejí z energie.

Majetek Ambaniho díky růstu akcií firmy Reliance letos stoupl o 22,3 miliardy amerických dolarů. V žebříčku nejbohatších lidí světa sestavovaném agenturou Bloomberg se tak posunul na páté místo, když sesadil z této pozice bývalého šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Do digitální platformy Jio Platforms, která patří Reliance, v posledních měsících investovaly mimo jiné i Google či Facebook.