Ropný gigant BP smetla koronavirová pandemie. Propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP chce propustit 10 tisíc zaměstnanců

Britská ropná společnost BP chce propustit 10 tisíc zaměstnanců Zdroj: Profimedia

Britská ropná společnost BP chce propustit 10 tisíc zaměstnanců
British Petroleum
3
Fotogalerie

Britská ropná společnost BP chce propustit zhruba 10 tisíc zaměstnanců, což odpovídá asi 15 procentům celkové pracovní síly. Firmu zasáhlo zhroucení ropné poptávky doprovozené propadem ceny suroviny v době pandemie nemoci COVID-19. Generální ředitel Bernard Looney také plánuje, že zaměření podniku posune od těžby ropy a zemního plynu více k obnovitelným zdrojům energie, píše Reuters.

BP, která patří k největším těžebním společnostem světa, v současnosti zaměstnává kolem 70 tisíc lidí. Většina propuštěných zaměstnanců by měla firmu opustit ještě v letošním roce. Propouštění se dotkne hlavně zkušenějších zaměstnanců na takzvaných seniorských pozicích. BP rovněž uvedla, že zaměstnancům na vyšších pozicích letos nezvýší mzdu a že není pravděpodobné, že by někdo letos dostal roční hotovostní odměnu.

V dubnu firma oznámila, že letos sníží výdaje o 25 procent, protože koronavirová pandemie způsobila nevídaný propad poptávky po ropě. Pandemie omezila podnikání, cestování i veřejný život, a snížila tak spotřebu ropy, plynu a pohonných hmot. Dodávky ropy naopak byly na začátku pandemie mimořádně vysoké, což vytvořilo v odvětví značné problémy například v podobě přeplněných zásobníků. Cena americké ropy v dubnu poprvé klesla pod nulu.

Looney také chce, aby se ropná firma se 111letou tradicí stala pružnější a přesunula se k nízkouhlíkovým zdrojům. V květnu v rámci plánované změny struktury podniku snížil na polovinu velikost vedoucího týmu BP. Devětačtyřicetiletý Looney se ujal funkce v únoru a uvedl, že chce zrušit tradiční podnikovou strukturu, které dominuje těžba ropy a zemního plynu a divize rafinace a prodeje.