Jaguar Land Rover vydělal přes 100 miliard, plánuje další investice

Range Rover Sport dostal Stealth Pack

Range Rover Sport dostal Stealth Pack Zdroj: Land Rover

Zisk britské automobilky Jaguar Land Rover za poslední finanční rok stoupl meziročně o 4,5 procenta na 2,6 miliardy liber (101 miliard korun). Výnosy firmy, která vyrábí luxusní osobní a terénní auta, vzrostly o 13 procent na 21,9 miliardy liber. Jaguar hodlá pokračovat ve vysokých investicích, mimo jiné zvažuje stavbu nové továrny ve střední Evropě, ve hře je i Česká republika.

„Vykazujeme pět let solidních finančních výsledků, což nám umožňuje investovat do naší dlouhodobé budoucnosti,“ uvedl šéf automobilky Ralf Speth. Za poslední rok podnik investoval do kapitálového vybavení i do výzkumu a vývoje 3,15 miliardy liber.

Ziskový příspěvek Jaguar Land Rover vynahradil ztráty indické mateřské firmy Tata Motors. Ta koupila obě britské značky v roce 2008 od amerického Fordu.

Továrna v Česku?

Jak nedávno informoval server E15.cz, podle polských médií jsou Česko a právě Polsko nejvážnějšími kandidáty pro vznik nového závodu, v němž by mělo najít práci až šest tisíc lidí. CzechInvest i Jaguar Land Rover zprávu nepotvrdily, ale ani nevyvrátily.

Slovenská média zase zmiňovala zájem automobilky o stavbu továrny v průmyslové zóně u Nitry. A britský list Financial Times minulý pátek s odkazem na informované zdroje uvedl, že Jaguar uvažuje o lokalitě v Polsku a území v blízkosti maďarského města Györ, kde se koncentruje automobilová produkce v Maďarsku.

Defender ze střední Evropy

Polská vládní agentura pro zahraniční investice údajně nabídla firmě pozemek u dolnoslezského města Środa Ślonska, který splňuje firemní požadavky a jeho výhodou je napojení na právě budovanou silnici i blízkost západní polské hranici. V nové továrně, ať bude kdekoli, by se podle zprávy britského webu autocar.co.uk mohla vyrábět nová veze modelu Land Rover Defender.