Jaká auta jsou na světě nejprodávanější? Vládne Toyota, daří se SUV

1. místo - Toyota Corolla

1. místo - Toyota Corolla Zdroj: Jiří Káš

1. místo - Toyota Corolla
1. místo - Toyota Corolla
1. místo - Toyota Corolla
2. místo - VW Golf
2. místo - VW Golf
34
Fotogalerie

V loňském roce se po celém světě vyrobilo více než 72 milionů automobilů. Zatím jsou stále nejoblíbenější kompaktní hatchbacky a sedany, nejvýraznějším trendem jsou však rostoucí prodeje terénních vozů a SUV. 

Již po dlouhá léta je nejprodávanějším automobilem Toyota Corolla. Ta se vyrábí již od roku roku 1996 a v současnosti brázdí silnice již její jedenáctá generace. Za minulý rok se jí prodalo 1,3 milionu kusů, meziročně se však jedná o čtyřprocentní pokles.

Na druhé pozici se nachází v Evropě velmi rozšířený Volkswagen Golf. Ten poprvé sjel z výrobní linky před 43 lety, tedy v roce 1974. Nyní se prodává v sedmé generaci, za rok 2016 jich k zákazníkům doputoval téměř milion. Meziročně se však Golf potýkal s poklesem prodejů ve výši šesti procent.

Třetím nejprodávanějším osobním automobilem je pro Evropana relativně raritní pickup Ford série F. Ten začal americké silnice brázdit nedlouho po válce, v roce 1948. Postupně začal Ford automobil vyrábět v různých variantách a prodávat v mnoha zemích - nyní již ve třinácté generaci. Za loňský rok si ho koupilo 990 tisíc zákazníků, o sedm a půl procenta více, než o rok dříve.

Se 780 tisíci prodanými vozy čtvrtou příčku okupuje Hyundai Elantra, sedan, který se již v Česku v současné generaci neprodává. Tři čtvrtě milionů vozů si uzmulo japonské SUV Honda CR-V a na šesté příčce se nachází také v tuzemsku oblíbený Ford Focus.
Další SUV se nachází na sedmé příčce a je jím Toyota RAV4, které se prodalo 727 tisíc automobilů, rostla o více než deset procent.

Podívejte se na nejprodávanější vozidla na světě:

Osmou pozici okupuje se sedmi sty tisíci další Volkswagen, tentokrát menší Polo. Třetím zástupcem Toyoty mezi nejprodávanějšími vozy je sedan Camry, nejoblíbenější desítku pak uzavírá Honda Civic. Té se loni prodalo 654 tisíc kusů, zažila však téměř dvacetiprocentní meziroční růst.