Kanada zavede odvetná cla na americké výrobky z hliníku. Je to absurdní, komentuje vicepremiérka

kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová

kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová Zdroj: Reuters

Kanada uvalí odvetná cla na dovoz hliníkových produktů ze Spojených států v hodnotě 3,6 miliardy kanadských dolarů (zhruba 60 miliard korun). Reaguje tak na rozhodnutí Washingtonu o opětovném zavedení desetiprocentního cla na dovoz hliníku z Kanady. V pátek to podle agentury Reuters oznámila kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová. Dodala, že odvetná cla vstoupí v platnost 16. září.

Americký prezident Donald Trump oznámil opětovné uvalení cla na kanadský hliník ve čtvrtek. Opatření zdůvodnil potřebou chránit domácí průmysl před rostoucím dovozem z Kanady. Americká cla by podle agentury AP měla začít platit 16. srpna.

„Obchodní spor je poslední věcí, kterou by kdokoliv potřeboval. Pouze to poškodí hospodářské oživení na obou stranách hranice. Administrativa USA se nicméně pro takový postup rozhodla,“ uvedla Freelandová. Rozhodnutí Washingtonu pak označila za nespravedlivé a absurdní.

K obnovení cel na kanadský hliník přikročil Trump jen několik týdnů poté, co vstoupila v platnost nová dohoda o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou (USMCA). Nahradila Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994.

Spojené státy zavedly cla na dovoz hliníku ve výši deseti procent poprvé v březnu 2018. V květnu následujícího roku pak dosáhla Kanada a Mexiko se Spojenými státy dohody o zrušení těchto poplatků.