Kauza solárů: Elektrárny Havřice odškodní stát, v případu padly i tresty odnětí svobody

Solární elektrárny, ilustrační foto

Solární elektrárny, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Stát uspěl s nárokem na náhradu škody ve výši 123,6 milionů korun v kauze solární elektrárny Havřice na Zlínsku. Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Krajský soud v Brně zároveň podle úřadu uznal tři obžalované osoby vinnými a vedle trestů odnětí svobody, propadnutí věcí a peněžitých trestů jim uložil právě i povinnost zaplatit České republice i náhradu škody. Rozsudek je nepravomocný.

Elektrárna Havřice patří k těm, které byly narychlo uvedeny do provozu před koncem roku 2010, kdy výrazně klesla dotovaná výkupní cena elektřiny vyráběné ze slunce.

Následně od začátku roku 2011 výkupní ceny solární elektřiny klesly na polovinu, a provozovatelé se proto elektrárny snažili uvést do provozu před tímto datem. Soudy nyní rozhodují o tom, zda některé elektrárny nezískaly licence k provozu nezákonně, ještě před dokončením stavby.

ÚZSVM zastupoval u soudu ministerstvo průmyslu a obchodu. „Jde o další úspěch právních zástupců ÚZSVM, kterým navázali na obdobný úspěch v trestní věci týkající se podvodu okolo jiné solární elektrárny, v němž se právní zástupci ÚZSVM domohli vydání rozhodnutí, jímž byla obžalovaným osobám uložena povinnost nahradit České republice škodu přes 97 milionů Kč na jaře letošního roku,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. V květnu uspěl totiž úřad s nárokem na náhradu škody v kauze solární elektrárny v Moldavě na Teplicku.