Soud v Brně osvobodil v kauze solárů Vitáskovou i Schneidrovou

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: ČTK

Alena Vitásková
Alena Vitásková
3
Fotogalerie

Krajský soud v Brně ve středu nanovo rozhodoval v části kauzy solárních elektráren na Chomutovsku. Zprostil obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, a stejně rozhodl i u bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaely Schneidrové. Obě ženy obžalované ze zneužití pravomoci v úterý u soudu opětovně vinu odmítly, dnešního vyhlášení rozhodnutí se neúčastní. „V žalobním návrhu označený skutek není trestným činem,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný. Soud nyní rozhodnutí vyhlašuje.

V případu šlo o licence, které podle obžaloby majitelé solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun dostali neoprávněně na základě nepravdivých revizních zpráv. Získali tím právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010.

Vitáskovou krajský soud původně poslal na 8,5 roku do vězení, Vrchní soud v Olomouci ji ale obžaloby zprostil. V neprospěch Vitáskové podal dovolání nejvyšší státní zástupce. Nejvyšší soud pak krajskému soudu uložil, aby zpřesnil důvody zproštění, soud tak musel rozhodnout znovu. V případě Schneidrové bylo podle NS zapotřebí doplnit dokazování. Schneidrovou nechal loni v prosinci Nejvyšší soud propustit z výkonu sedmiletého trestu, vrchní soud ji dříve pravomocně potrestal také za zneužití pravomoci.

Soudce uvedl, že soud prvního stupně je vázán závěry soudu vyššího stupně, ať už s nimi lze souhlasit či ne.

Žalobce v úterý v závěrečné řeči navrhl zproštění obžaloby Vitáskové, řekl, že je třeba respektovat názor Nejvyššího soudu a není prostor pro další soudní ping-pongu. Pro Schneiderovou navrhl nanovo sedmiletý trest vězení. Obhájci v obou případech navrhli zproštění obžaloby.

V kauze soudy potrestaly dalších šest lidí. Majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové, od Vrchního soudu v Olomouci odešli se shodným trestem šest let a devět měsíců. S dovoláním neuspěli. Všech šest jich neuspělo ani u Ústavního soudu, ke kterému podali stížnosti.