Sucho odsává vodu z malých elektráren, jejich produkce je hluboko pod dlouhodobým průměrem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zima bez sněhu a následné jarní sucho připravily o výdělek provozovatele vodních elektráren. Ve srovnání s loňským rokem výroba elektrické energie na řekách letos klesla podle údajů provozovatele přenosové soustavy ČEPS o necelých šest procent. Za duben a polovinu května je ovšem meziroční propad výroby více než třetinový.

„Výroba letos poklesla opravdu významně. Jarní odtoky řek obvykle vytíží elektrárny na horních tocích na plnou kapacitu na dva až tři měsíce. Letos to byly v Jeseníkách jen dva až tři týdny,“ dokresluje situaci Vladimír Zachoval, předseda Cechu malých vodních elektráren.

Nejvíce jsou suchem bity průtočné elektrárny kvůli své závislosti na množství vody v řekách. V povodí Moravy letos teče jen patnáct až padesát procent dlouhodobého průměrného průtoku. Na osmi řekách je už stav sucha. Pod průměrem jsou také řeky v povodí Vltavy. Výjimkou není ani desetinový průtok proti dlouhodobému průměru.

Energetická skupina ČEZ, která provozuje malé vodní elektrárny na Labi, Berounce, Svratce či Chrudimce, uvádí, že letos se jejich výroba pohybuje jen nad polovinou dlouhodobého průměru. „V součtu za prvních pět měsíců roku očekáváme nižší výrobu než v roce 2017,“ hlásí také Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy, podniku, který vlastní několik malých elektráren.

Nedostatek vody sužuje provozovatele malých vodních elektráren už čtvrtým rokem. Výroba elektřiny za první čtvrtletí se v roce 2014 propadla na polovinu předchozího roku. Po růstu v roce 2015 se už jen snižovala. Letošní pokles se proto srovnává už s hluboce podprůměrnými hodnotami loňského roku.

„Obecně se říká, že stav vody se pohybuje v sedmiletých cyklech. Zatímco první desetiletí po roce 2000 bylo z hlediska výroby výborné, poslední čtyři roky jsou nejhorší za dvacet let,“ dodává Jan Tošnar, ředitel firmy Hydropol, která má kromě elektráren v zahraničí také několik výroben na Labi. V něm je kvůli zajištění splavnosti vody dost, takže tamní elektrárny zatím netrpí tolik jako jinde.

Vyšší výrobu na svých elektrárnách v letošních prvních čtyřech měsících naměřilo Povodí Vltavy. „Proti roku 2017 jsme o tři procenta výše, ale pořád je výroba o tři procenta nižší než ve stejném období roku 2016,“ vysvětluje mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Velké elektrárny na vltavských přehradách, které patří ČEZ, jedou na loňský výkon. „I to je ale sedmdesát procent dlouhodobého průměru,“ dodává mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Výroba elektřiny ve vodních elektrárnách za první čtvrtletí (v gigawatthodinách) Pramen ERÚPramen ERÚ|E15