Koronavirus zhatil Volkswagenu plán na novou továrnu v Turecku

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur.

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur. Zdroj: Profimedia

Německý Volkswagen v době pandemie zastavil až na tři týdny výrobu aut v Evropě.
Vozy Volkswagen připravené k exportu v německé přístavu Emden
Vozy Volkswagen připravené k exportu v německé přístavu Emden
Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan
5
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen zastavil dlouho připravované plány na výstavbu nové továrny v Turecku, která měla vyrábět i škodovky. Firma oznámila, že za jejím rozhodnutím je propad poptávky v důsledku koronavirové krize.

Volkswagen už loni plány na výstavbu továrny v Turecku odložil kvůli mezinárodní kritice tureckých vojenských operací v Sýrii.

Podle mluvčího koncernu nejsou z dnešního pohledu dodatečné výrobní kapacity zapotřebí. Továrna měla vyrábět automobily Volkswagen Passat a také Škoda Superb. Místo závodu v Turecku by je podle listu Automobilwoche měl vyrábět bratislavský závod koncernu. Volkswagen podle dřívějších informací hodlal do výstavby továrny v Turecku investovat 26,7 miliardy korun. Závod měl dát práci zhruba 4000 lidí a vyrábět až 300 tisíc aut ročně.

Továrna v Turecku měla podle původních plánů sloužit zejména k pokrytí rostoucí poptávky po automobilech ve východní Evropě a na Blízkém východě. Poptávku však v letošním roce po celém světě ochromila koronavirová krize. Volkswagen minulý měsíc oznámil, že mu globální odbyt v období od ledna do května meziročně klesl o téměř 30 procent na 3,1 milionu vozů.