Křetínský refinancuje. EPH uzavřel s bankami smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetínský, hlava Energetického a průmyslového holdingu (EPH)
Skupina EPH loni dosáhla dosud nejlepšího výsledku, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského uzavřel se skupinou mezinárodních bank novou smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur (asi 26 miliard korun). Krok má zjednodušit strukturu jeho financování, uvedl mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Na základě informací dostupných EPH patří tato transakce k největším bankovním financováním realizovaným letos na českém úvěrovém trhu.

Smlouvu podle Častvaje EPH uzavřel se syndikátem mezinárodních bank a Komerční bankou jako agentem úvěrů. Syndikát bank tvoří mimo jiné Bank of China (CEE), Commerzbank, Credit Suisse, ING Bank, Komerční banka, SMBC Bank EU a UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia, které vystupují jako pověření vedoucí aranžéři a bookrunneři a Citibank Europe plc v pozici pověřeného vedoucího aranžéra. 

Právním poradcem věřitelů byla advokátní kancelář Baker & McKenzie. Úvěrové linky jsou poskytnuté jako nezajištěné s rovnocenným postavením s ostatní finanční zadlužeností EPH a jsou splatné tři roky od podpisu smlouvy o úvěrech. EPH předpokládá použití čerpaných úvěrů primárně na částečné refinancování ostatní finanční zadluženosti skupiny EPH a na všeobecné korporátní účely.

„Toto je další průlomová transakce skupiny EPH vedoucí ke zjednodušení její struktury financování, podpoře jejího budoucího růstu a zároveň nám umožní realizovat naši strategii v oblasti udržitelnosti,“ řekl finanční ředitel a člen představenstva EPH Pavel Horský.

EPH byl založen v roce 2009. Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají kolem 25 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě.

Do akcionářské struktury EPH se loni v prosinci vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu. Majoritní podíl nadále patří Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent a jednu akcii. Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie. Křetínský je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz. Podle loňského žebříčku časopisu Forbes je jedním z nejbohatších Čechů s majetkem v hodnotě 78 miliard korun.