Krym má elektřinu z ruské pevniny. Vedení spustil Putin

Paroplynová elektrárna na Krymu částečně nahradila výpadek proudu

Paroplynová elektrárna na Krymu částečně nahradila výpadek proudu Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin nečekaně dorazil na Krym postižený ukrajinskou energetickou blokádou. V Simferopolu spustil první linii dálkového podmořského vedení z ruské pevniny, uvedla agentura TASS. Krym je bez proudu od 22. listopadu, kdy krymští Tataři poškodili na jihu Ukrajiny dva sloupy dálkového vedení. Elektřinu dostává z náhradních zdrojů zhruba jen polovina z víc než dvou milionů obyvatel Krymu.

Rusko od zahájení blokády přepravilo na anektovaný poloostrov stovky dieselových generátorů, které přednostně zásobují zdravotnická zařízení a strategické podniky. Obyvatelé Krymu s nadějí očekávají výstavbu takzvaného energetického mostu, jímž má elektřina proudit z ruského Krasnodarského kraje na Krym přes Kerčský průliv. Podmořský kabel by měl krizi vyřešit.

Ruský proud Krym podle médií dostává už od dnešního rána, kdy energetici zprovoznili první kabel s kapacitou 100 megawattů. Dalších sto megawattů má následovat v příštích dnech. Po dokončení energetického mostu má na Krym proudit 850 megawattů elektrické energie, což má zajistit nezávislost na ukrajinských dodávkách.

První etapa budování energetického mostu má být podle informací ruského tisku hotova do 20. prosince, druhá pak do června příštího roku. Šéf Kremlu zároveň podle TASS v Simferopolu prověřil kroky, které mělo krymské vedení učinit v zájmu normalizace poměrů po odpojení ukrajinských dodávek. Termíny většiny prezidentských nařízení vypršely v úterý.