Lego zvýšilo zisk o pětinu. Prodejům prospěly lockdowny

Výroba v kladenském závodě Lega

Výroba v kladenském závodě Lega Zdroj: LEGO Production s. r. o.

Výroba v kladenském závodě Lega
Lamborghini z Lega
Lamborghini z Lega
Výroba v kladenském závodě Lega
Lego Technic
6
Fotogalerie

Dánský výrobce hraček Lego v loňském roce zvýšil provozní zisk o 19 procent na 12,9 miliardy dánských korun (45,5 miliardy korun). Oznámila to firma, která má výrobní aktivity rovněž v České republice. Podle výkonného ředitele Nielse Christiansena zvýšila zájem o stavebnice od společnosti Lego pandemie covidu-19, kvůli které rodiny trávily více času společně ve svých domovech.

Christiansen rovněž upozornil, že společnosti Lego se v době pandemie vyplácejí její dřívější investice, které směřovaly například do zlepšování systému internetového prodeje. „Covid urychlil trendy, které již byly v pohybu. Více lidí začalo nakupovat prostřednictvím internetu,“ uvedl Christiansen. „Více rodin trávilo doma čas společným stavěním (stavebnic),“ dodal.

Tržby společnosti Lego se loni zvýšily o 13 procent na 47,7 miliardy dánských korun (154 miliard korun). Jejich růst tak výrazně zrychlil ze šesti procent v roce 2019.

„V uplynulých dvou letech jsme provedli rozsáhlé investice do iniciativ, jejichž cílem je podpora dlouhodobého růstu,“ uvedl Christiansen. „V roce 2020 jsme začali vidět jejich přínos, zejména v internetovém prodeji a produktových inovacích,“ dodal. Letos firma podle něj přijme několik stovek zaměstnanců, aby posílila digitalizaci svých aktivit.

Christiansen rovněž uvedl, že společnost Lego v loňském roce zvýšila svůj podíl na světovém trhu o zhruba jeden procentní bod. Firma loni otevřela 134 nových kamenných prodejen, letos počítá s otevřením dalších 120 obchodů, napsala agentura Reuters.

Ústředí společnosti se nachází ve městě Billund na západě Dánska. V Mexiku Lego vyrábí pro americké trhy, v Číně pro trhy asijské, zatímco hračky pro Evropu pocházejí ze závodů v Dánsku a v České Republice. Kladenský závod Lega funguje od roku 2000, stavebnice se tam dekorují, balí a kompletují se menší díly.