Lukoil zvažuje kvůli americkým sankcím prodej své švýcarské obchodní divize Litasco

Lukoil

Lukoil

Lukoil
Sídlo společnosti Lukoil v Moskvě.
Lukoil
Lukoil
5
Fotogalerie

Přední ruský producent ropy Lukoil zvažuje prodej své švýcarské obchodní divize Litasco. Kvůli novým sankcím USA uvaleným na Rusko má totiž potíže se získáváním finančních prostředků. Informaci potvrdil generální ředitel a největší akcionář Lukoilu Vagit Alekperov s tím, že představenstvo společnosti bude o věci jednat v listopadu.

Obchodování s ropou, kde kargo standardního objemu stojí přes 50 milionů dolarů (přes jednu miliardu korun), je kapitálově náročný byznys, na který obchodníci potřebují úvěry ve výši desítek milionů dolarů.

Jak sdělil zdroj agentury Reuters pod podmínkou anonymity, prodej ženevské firmy by se měl uskutečnit koncem letošního roku a je možná prvním krokem v rozprodeji zahraničních aktiv Lukoilu. Ruská ropná dvojka by se tak mohla soustředit na rozvoj ropných polí na Sibiři.

Kolik by prodej Litasca vynesl, zdroje neuvádějí, Reuters nicméně podotýká, že hodnota srovnatelných obchodních podniků se pohybuje mezi dvěma a šesti miliardami dolarů (zhruba 44 až 132 miliard korun). Lukoil ovládá rafinérie v Rumunsku, Bulharsku, Itálii a Nizozemsku.

Protiruské sankce, které prezident Donald Trump podepsal 2. srpna, představují nejtvrdší postih Moskvy od roku 2014, kdy Washington poprvé odpověděl na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a na podporu, kterou Moskva poskytuje separatistům na východě Ukrajiny.

Lukoil, který je ryze soukromou firmou, je na sankčním seznamu od počátku, není mu však bráněno prodávat majetek. Obchodní divize Litasco, kterou založil v roce 2000, se řadí k nejúspěšnějším prodejcům ruské ropy posledních deseti let. V loňském roce prodávala 3,2 milionu barelů ropy denně. Tím se postavila na roveň firmám Mercuria a Gunvor a stanula těsně za první trojicí - Vitol, Glencore a Trafigura.