Maďarské Alteo uspělo s větrnou energetikou

Větrná elektrárna (ilustrační foto)

Větrná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Sten Dueland via Flickr

Maďarský dodavatel zelené energie Alteo se v Maďarsku stal jedničkou trhu alternativní energetiky. Letos firma zabodovala nejen dobrými čtvrtletními výsledky a také fúzí s investiční a poradenskou společností Sinergy, což je podle maďarského tisku největší nákup energetické firmy v soukromé sféře za posledních několik let.

Obrat firmy Alteo meziročně vzrostl o šest procent na v přepočtu zhruba 160 milionů korun, zisk před zdaněním posílil o 26 procent na necelých pět milionů korun. „V absolutních číslech nejde o závratné částky, ale je třeba zvážit, že jde o firmu, která se věnuje především energii z obnovitelných zdrojů,“ uvedl generální ředitel společnosti Attila Chikan ml., jehož otec byl ministrem hospodářství v první Orbánově vládě v letech 1998 až 2002.

„Nadále se soustředíme na komplexní energetické služby pro průmyslové podniky a pro výrobu energie z plynu a zejména z obnovitelných zdrojů,“ dodal manažer, který je zvlášť pyšný na to, že čtyři maďarské větrné elektrárny ve čtvrtletí zvýšily meziročně zisk o pětinu a vytvořily firmě až 84 procent zisku z prodeje elektrické energie. „Čísla dokazují, že větrné elektrárny zůstávají stabilními složkami našeho energetického portfolia, a přestože do jisté míry závisí na povětrnostních podmínkách, přispívají k naší úspěšnosti,“ řekl ředitel.

V současné době Alteo dokončilo fúzi se společností Sinergy, která ročně vyrábí 41,3 megawatu elektrické energie a 226 megawatů tepelné energie. Patří jí také virtuální elektrárna (řídící středisko několika menších elektráren), rozsáhlá obchodní síť a několik projektových společností. Tyto kapacity chce Alteo nejprve integrovat do své struktury. Pak přijdou na řadu rozvojové plány. Zelená energetika se na celkové výrobě elektřiny v Maďarsku podílí zhruba deseti procenty a z velké míry jí ovládá právě Alteo.

Podnik zřejmě dále výrazně přispěje k tomu, aby do roku 2020 bylo v Maďarsku 13,5 procenta energie vyrobeno z obnovitelných zdrojů, jak požaduje Evropská komise.

Sedm let na trhu
Energetika Alteo vznikla v roce 2008 a roku 2014 dosáhla obratu přes půl miliardy korun. Podnik vlastní teplárny v městech Sopron a Győr, dvě menší elektrárny na zpracování zbytkových plynů a čtyři větrné elektrárny. Firma patří do průmyslové skupiny Wallis. Investiční, obchodní a hospodářský holding tvořený přes padesátku podniků má ambice být v Maďarsku rovnocenným partnerem, případně alternativou, velkým nadnárodním společnostem.