Manažeři ztrátové NWR si schválili tučné prémie

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

Manažeři NWR mohou v příštích třech letech připravit svou firmu o významnou část zdrojů. V rámci motivačního programu totiž osm nejvýše postavených šéfů těžaře i dceřiné firmy OKD získalo nárok na prémie, jejichž výše bude závislá na budoucí tržní ceně akcií NWR. Při současném kurzu 44 haléřů za akcii by vypořádání s manažery vyšlo firmu na bezmála 150 milionů korun, tedy takřka pět procent veškerých prostředků, které měl těžař koncem roku na svém bankovním kontě.

Motivační program NWR počítá s tím, že manažeři dostanou počínaje rokem 2016 na požádání ve třech splátkách peněžní ekvivalent hodnoty vlastněných akcií, který například v případě šéfa NWR Garetha Pennyho představuje 125 milionů kusů. První muž OKD pak může požadovat sumu odpovídající ceně 70 milionů akcií.

Hotovost těžaře má přitom dále klesat, a vyplácení odměn tak může být pro firmu „počítající každou korunu“ stále obtížnější, soudí oslovení odborníci. „Je diskutabilní, zda jsou takové odměny v situaci obří účetní ztráty, odlivu hotovosti, omezování investic a těžby či snižování stavu zaměstnanců namístě. V těchto souvislostech je velikost odměn příliš štědrá,“ říká například analytik Komerční banky Josef Němý.

Experti Komerční banky pak ve svém posledním investičním doporučení pro akcie NWR ze září loňského roku dávají akcii do vínku roční cílovou cenu 60 haléřů. Spolu s akcií by se tak o třetinu zvedla i hodnota manažerských práv, jejichž nárok by se tak blížil 200 miliónům korun.

Hluboko do kapsy

NWR přitom bude v příštích letech počítat každou korunu. Setrvale nepříznivé podmínky na trhu s uhlím a náklady restrukturalizace připravily jen ve třetím kvartálu loňského roku konto těžaře o 45 milionů eur. Při tomto tempu by NWR vydrželo s penězi zhruba do konce prvního pololetí letošního roku. Tak kritická situacenehrozí, starostí se zdroji ale bude mít NWR víc než dost.

Akcie NWR v posledních pěti letechAkcie NWR v posledních pěti letechAkcie NWR v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

„Firma bude i letos pálit velký objem hotovosti kvůli nižší produkci,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny. Podle něho letos klesne stav konta NWR nejméně o 70 milionů eur, tedy zhruba na polovinu úrovně z konce loňského roku. „NWR má dost likvidity na letošní rok, ale delší výhled je stále problematický,“ dodává Bártek.

Letos se také těžaři přiblíží další okamžik pravdy. Koncem října totiž musí mít v pokladně 40 milionů eur. Pokud ne, může se celé dluhové drama z loňského roku rozjet nanovo. „Pokud by mělo NWR na hotovosti méně, došlo by k okamžitému zesplatnění dluhů, tedy de facto k bankrotu,“ upozorňuje Josef Němý z Komerční banky.

Vyhlídky pro ceny uhlí se přitom minimálně pro příští dva roky nijak nemění. „Výhledy pro rok 2015 a 2016 hovoří o přetrvávajícím přebytku uhlí, což ve spojení s obavami o tempo globálního ekonomického růstu v roce 2015 může znamenat, že ceny uhlí budou muset spíše obhajovat loňské pozice než dobývat nová území,“ míní Petr Hlinomaz z BH Securities.