McDonald's výrazně zvýšil zisk, rostly i tržby

Rus od McDonald's nevysoudil tolik, kolik chtěl.

Rus od McDonald's nevysoudil tolik, kolik chtěl. Zdroj: Reuters - ilustrace

Nový McDonald's u bran Vatikánu (3. ledna 2017)
První čistě vegetariánskou restauraci otevře McDonald v Indii.
Jedna z moskevských restaurací McDonald's
McDonald's v Moskvě
9
Fotogalerie

 Americká společnost McDonald's, která je největším světovým řetězcem restaurací s rychlým občerstvením, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 47 procent na 1,88 miliardy dolarů (40,9 miliardy korun). Hospodaření podpořil vyšší prodej nápojů v akční nabídce v USA za jeden dolar i menu McPick 2 za pět dolarů, což přilákalo více lidí.

Akcie podniku na zprávu reagovaly mírným růstem a jsou v blízkosti svého historického maxima.

Celkové tržby se o 12 procent snížily a dosáhly 5,75 miliardy dolarů (125 miliard korun). Na srovnatelné bázi nicméně o šest procent vzrostly, zatímco analytici čekali růst o 4,5 procenta.

Tržby v restauracích v USA otevřených nejméně 13 měsíců vzrostly o 4,1 procenta, což je také nad odhady analytiků. Ti podle společnosti Consensus Metrix čekali v průměru nárůst 3,4 procenta.

Jak uvedl šéf finančního odboru Kevin Ozan, ve třetím čtvrtletí byla řada provozoven v Číně a Hongkongu převedena na franšízy. McDonald's tak splnil cíl proměnit na franšízy 4000 restaurací rok před plánovaným termínem.

McDonald's se snažil zastavit úbytek návštěvnosti ve svých restauracích ve Spojených státech, odkud pochází většina jeho zisků. Do nabídky zařadil také několik nových jídel, zlevnil nealkoholické nápoje všech velikostí na jeden dolar a kávu na dva dolary. Zavedl rovněž objednávky prostřednictvím mobilního telefonu.