Michel: Krizový energetický plán Evropské komise nestačí, je potřeba rychlá reforma trhu

Předseda Evropské rady („europrezident“) Charles Michel hovořil k prvním dámám z Bruselu.

Předseda Evropské rady („europrezident“) Charles Michel hovořil k prvním dámám z Bruselu. Zdroj: Instagram, Facebook, Twitter

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.
2
Fotogalerie

Krizová opatření navržená Evropskou komisí ke zmírnění dopadů rekordně vysokých cen energií nejsou k vyřešení těžké situace obyvatel a firem v členských státech dostatečná. Novinářům to řekl předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož je mimo jiné potřeba co nejrychleji změnit způsob, jakým se určují ceny elektřiny. Více opatření požadují i zástupci průmyslových odvětví, uvedla agentura Reuters.

Komise ve středu představila soubor návrhů, který počítá mimo jiné s využitím nadměrných zisků elektráren využívajících levnější zdroje než plyn a producentů fosilních paliv. Podle Bruselu by členské státy měly díky tomu získat přes 140 miliard eur (3,43 bilionu korun). Unijní exekutiva navrhla také povinné pětiprocentní úspory elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

„Je to dobrý návrh, ale budeme potřebovat víc... Já si myslím, že je důležité zrychlit, pokud jde o trh s elektřinou,“ prohlásil dnes Michel, který předsedá vrcholným schůzkám lídrů členských zemí. Narážel tím na avizovanou reformu určování cen elektřiny, na které má v současnosti zásadní vliv plyn jako nejdražší zdroj. Komise plánuje možnosti úpravy systému analyzovat v příštích měsících.

Podle Michela je vedle urychlení reformy nutné také zajistit další zdroje v mimoevropských zemích, aby se EU nadobro zbavila energetické závislosti na nejistých dodávkách z Ruska. Šéf Evropské rady jednal v minulých dnech o možnostech nových plynových kontraktů v Alžírsku, Kataru, Saúdské Arábii či ve Spojených arabských emirátech. Michel sice žádné konkrétní smlouvy nevyjednal, potenciál je však podle něj v možnosti dodávek plynu z Alžírska do Španělska či Itálie nebo v krátkodobém přesměrování do Evropy části zkapalněného katarského plynu určeného původně pro asijský trh.

Drahé energie a zastropování cen

Video placeholde
• Videohub

Zástupci velkých průmyslových podniků dnes rovněž vyzvali státy EU, aby se shodly nad rámec navržených kroků i na dalších podpůrných opatřeních. Sdružení producentů hliníku European Aluminium uvedlo, že plán komise nezabrání dalšímu omezování výroby a ztrátám pracovních míst v tomto energeticky náročném odvětví.

Stejně jako podle organizace zastřešující výrobce hnojiv Fertilizers Europe (FE) by i podle producentů hliníku mohla výrazněji pomoci regulace cen plynu. Jeho dostatečné dodávky za přijatelné ceny jsou nutné k obnovení výroby, uvedla FE.

O osudu plánu navrženého komisí i dalších možných opatřeních budou 30. září jednat unijní ministři energetiky na mimořádné schůzce svolané českým předsednictvím.