Na Slovensku začala růst továrna Jaguaru. Staví ji Češi s Japonci

Továrna JLR v Castle Bromwich

Továrna JLR v Castle Bromwich Zdroj: JLR

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) dnes na jihu Slovenska zahájila výstavbu svého nového závodu. Na Slovensku plánuje investovat 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy korun). Zakázku na vybudování továrny, která má být dokončena za dva roky, získaly česká společnost VCES a japonská skupina Takenaka. Automobilový průmysl má již v současnosti značný podíl na výkonech slovenské ekonomiky.

„Plánujeme, že první vozidlo sejde z výrobních linek v roce 2018. Británie možná plánuje opustit Evropu, ale my ji neopouštíme,“ uvedl výkonný ředitel automobilky Ralph Speth u příležitosti startu výstavby továrny. Zatím není známo, které modely aut bude JLR na Slovensku montovat.

Nová továrna JLR s výrobní kapacitou 150 tisíc vozidel ročně je jednou z největších zahraničních investic na Slovensku. Práci by tam mělo najít zhruba 2800 lidí. Podle dohody, kterou JLR uzavřela s předchozí jednobarevnou vládou současného slovenského premiéra Roberta Fica, by automobilka ve druhé fázi mohla projekt rozšířit a investovat v zemi dalších 520 milionů eur (14 miliard korun). To by znamenalo zvýšení zaměstnanosti a produkční kapacity továrny.

Slovensko v rámci investiční dohody slíbilo JLR pobídky ve výši téměř 130 milionů eur. List Denník N napsal, že kromě zmiňované částky stát investoval do přípravy průmyslového parku pro JLR odhadem nejméně půl miliardy eur (13,5 miliardy korun).

Automobilový průmysl je již v současnosti jedním z hlavních motorů slovenské ekonomiky. Země pod Tatrami je v přepočtu na obyvatele největším producentem aut. Své závody na pětimilionovém Slovensku mají automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA. Na ně je navázaná řada výrobců součástek.

Česká firma VCES o své účasti nic bližšího neuvedla. „Zatím to nebudeme komentovat. Jsme jenom určitou součástí projektu,“ uvedl zástupce podniku.