Nejbohatší Vietnamec sází na elektromobily. „Tesla z Hanoje“ chce vyrábět i v USA

Model VF e35 automobilky VinFast

Model VF e35 automobilky VinFast Zdroj: Newspress

VinFast sází na elektromobily
Vinfast VF e36 nabízí více prostoru.
Vinfast VF e36 má přijít na evropské trhy už letos.
Investice na expanzi mají přesáhnout miliardu dolarů.
VinFast je první významnou vietnamskou automobilkou.
8
Fotogalerie

Nejen fenomenální Tesla, nejen sílící čínští výrobci. Rostoucí trh s elektromobily zlákal i první vietnamskou automobilku VinFast ze skupiny Vingroup, kterou založil a spoluvlastní nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong. Automobilka po 2,5 letech ukončí fungující výrobu na severu Vietnamu, aby soustředila své úsilí a investice na produkci elektromobilů a výstavbu továren ve Spojených státech a v Německu, informovala agentura Bloomberg.

Poslední konvenční automobily mají sjet z vietnamských výrobních linek koncem letošního roku. Společnost se nově zaměří na elektromobily. Středně velké SUV VF e35 a sedmimístný e36 představila loni v listopadu na autosalonu v Los Angeles. Koncem letošního roku je chce uvést na trhy v Německu, Francii, Nizozemsku, Kalifornii a Kanadě.

Cena vozů, které přejmenuje na VF8 a VF9, se pohybuje mezi 41 a 61 tisíci dolary, tedy v rozmezí od zhruba devíti set tisíc korun do 1,3 milionu korun. Jejich design navrhla proslulá italská společnost Pininfarina.

Na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronic Show (CES) v Las Vegas představuje hned pětici SUV a na dva zmíněné modely začíná přijímat předobjednávky.

„Trh s elektromobily je stále v rané fázi vývoje, konkurence na něm ještě není tak ostrá a stále dává prostor pro vstup nových značek,“ uvedla Le Thi Thu Thuy, místopředsedkyně skupiny Vingroup, mateřské společnosti VinFast. V čele automobilky stojí od konce loňského roku, kdy vystřídala Michaela Lohschellera, někdejšího šéfa Opelu. Ambiciózně uvedla, že vidí potenciál v nahrazení více než miliardy konvenčních vozů elektromobily, a to již v blízké budoucnosti.

Součástí masivních investic společnosti místy označované za vietnamskou odpověď americké Tesle budou i nové továrny produkující elektromobily, elektrobusy a baterie ve Spojených státech a v Německu.

Výrobní kapacita americké části má činit čtvrt milionu vozů ročně s náklady v první fázi mezi jednou miliardou až půldruhou miliardou dolarů, uvedla Thuy. S výstavbou továrny v Německu se počítá až po zprovoznění amerického závodu.

VinFast se stala vůbec první významnou vietnamskou automobilkou, která prodává elektromobily na domácím trhu – začala s tím loni na Vánoce. Předpokládá dodání dvou tisíc elektromobilů vietnamským zákazníkům do konce ledna a dokončení 25 tisíc nevyřízených objednávek do konce roku. Loni a předloni prodala na domácím trhu téměř 33 tisíc elektromobilů a 30 tisíc konvenčních vozů.

Koncem loňského roku agentura Reuters upozornila, že podle jejích zdrojů plánuje Vingroup primární veřejnou nabídku akcií své automobilové divize ve Spojených státech. Odhadovaná hodnota VinFast se má pohybovat kolem šedesáti miliard dolarů, zhruba 1,3 bilionu korun.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub