Německo sníží DPH u zemního plynu. Vláda bude slevu kontrolovat ve vyúčtování

Plynovod

Plynovod Zdroj: profimedia.cz

Německo dočasně sníží daň z přidané hodnoty (DPH) u zemního plynu z běžné 19procentní sazby na sedm procent, aby spotřebitelům ulevilo od vysokých cen energií. Dnes to v mimořádném prohlášení po jednání vlády oznámil kancléř Olaf Scholz. Zdůraznil také, že vláda prověří, zda dodavatelé snížení daně ve vyúčtování zákazníkům plně zohlední.

„Vláda souhlasí s tím, že odběratelé plynu by neměli být dále zatíženi dodatečnou daní z poplatku za odběr plynu. Spolková vláda se proto rozhodla dočasně snížit daň z přidané hodnoty u plynu na sedm procent,“ řekl Scholz.

Německo od října zavádí nový poplatek za obstarání plynu, který má uchránit dodavatele této klíčové energetické suroviny před insolvencí. Odběratelům v Německu kvůli tomu od října zdraží zemní plyn zhruba o 2,4 centu (59 haléřů) za kilowatthodinu, což může u domácností činit ročně i stovky eur (tisíce Kč). Berlín se snažil od Evropské komise získat výjimku, aby poplatek nebyl zatížen DPH, což ale Brusel tento týden zamítl. Scholz následně uvedl, že společně s komisí hledá jiné řešení. A tím se stalo snížení DPH na plyn.

„Snížení bude platit současně s platností poplatku za obstarání plynu,“ uvedl Scholz. S poplatkem se nyní počítá do konce března 2024.

Kancléř při oznámení snížení sazby DPH na plyn zopakoval dřívější prohlášení, že vláda nenechá v době vysoké inflace nikoho bez pomoci. „Řekl jsem vám, že nikdo nezůstane sám,“ uvedl. Doplnil, že vláda připravuje další balík opatření, která lidem od vysoké inflace uleví.

Scholz se dnes v prohlášení obrátil i na energetické společnosti. „Očekáváme od podniků, že snížení zákazníkům promítnou v poměru jedna ku jedné. Zkontrolujeme si to,“ dodal.

Ohlášením kontrol očividně reagoval na dočasné snížení daně z pohonných hmot, které platí od června do konce tohoto měsíce. Německý autoklub ADAC a řada odborníků poukazovali na to, že snížení daně se v konečných cenách pro motoristy plně nepromítlo, vláda proto kvůli tomu ohlásila kontroly.