Německý ocelářský obr se rozdělí. Akcie vyletěly vzhůru o deset procent

Největší německý výrobce oceli ThyssenKrupp

Největší německý výrobce oceli ThyssenKrupp Zdroj: Siemens

Největší německá ocelářská firma Thyssenkrupp AG zveřejnila plán, podle kterého by se měl německý konglomerát rozdělit ve dví. První divize se bude zabývat byznysem kolem výtahů, nabídkou automobilů nebo výstavbou továren a druhá bude zpracovávat ocel a obchodovat s materiály, píše agentura Bloomberg.

Rozdělení ikony německého průmyslu přichází po turbulentních měsících, ve kterých průmyslová divize vykazovala špatné výsledky, velká část vedení rezignovala a aktivističtí investoři zvyšovali tlak na firmu. Investoři za špatnými výsledky viděli právě komplikovanou obchodní strukturu firmy.

Rozdělení je pro rozvoj firmy nejlepší řešení, i přestože to může znít neobvykle,řekl ve čtvrtek předsedající generální ředitel Guido Kerkhoff.

Záměr podporuje i Nadace Alfrieda Kruppa von Bohlen und Halbach, která je největším akcionářem firmy.Nadace je povinna dělat to, co je pro firmu nejlepší. Podporuje proto každou snahu o nalezení rovnováhy mezi posílením konkurenceschopnosti firmy a udržením pracovních pozic pro zaměstnance.

S rozdělením společnosti nemá problém ani druhý největší akcionář Cevian Capital, podle kterého by se tímto krokem mohla zvýšit podnikatelská svoboda a agilita.Rozdělení je důležitým krokem na cestě ke zvýšení výkonnosti, která byla v minulosti nedostatečná.

Akcie na rozdělení reagovaly pozitivně, jejich cena ve čtvrtek vzrostla o téměř deset procent. V pátek ale na na frankfurtské burze došlo k mírné korekci.