Německý Siempelkamp hledá úspory, do Česka přesune další část výroby

Výroba dřevotřískových desek na stroji Siempelkamp

Výroba dřevotřískových desek na stroji Siempelkamp Zdroj: Siempelkamp

Německý strojírenský výrobce Siempelkamp škrtá náklady a přesouvá číst výroby do Česka. V Moravském závodě firmy vyroste už čtvrtá výrobní hala, po jejímž dokončení by tržby české pobočky měly překonat miliardu korun.

Siempelkamp, jehož nabídka sahá od výrobních linek pro rozličná průmyslová odvětví až po kontejnery na jaderné palivo, v Německu omezí výrobu a ještě letos propustí 350 lidí. „Kvůli zvýšení konkurenceschopnosti a snížení nákladů se rozhodlo o přesunu části výroby do České republiky a Číny,“ uvedl pro E15 ředitel české pobočky Siempelkamp Michal Pospíšil.

Kapacita stoupne o třetinu

Z Německa se do jihomoravské obce Blatnice pod Svatým Antonínkem přestěhuje další část produkce strojů pro průmyslové linky na výrobu dřevotřískových desek. Firma kvůli tomu postaví novou výrobní halu o rozloze 2500 až 3000 metrů čtverečních, která její výrobní kapacitu zvýší zhruba o třetinu.

„Nyní připravujeme projekt, stavební řízení by mělo být hotové do poloviny roku. Stavět chceme začít v lednu 2017,“ upřesnil Pospíšil.

Siempelkamp připravuje i nábor nových zaměstnanců, podrobnosti ale zatím nejsou k dispozici. „Je to v jednání,“ uvedl ředitel české pobočky s tím, že příslušné rozhodnutí musí padnout v německé centrále.

Atom zůstane v Německu

Německá společnost zaměřující se mimo jiné na demontáž jaderných elektráren, výrobu kontejnerů na převoz jaderného odpadu nebo lisů na díly pro letecký průmysl se dlouhodobě těšila pověsti firmy odolávající výkyvům na trzích.

Propad poptávky v některých důležitých vývozních zemích, mimo jiné v Brazílii nebo Rusku, ale dolehl i na ni. „V dohledné době nepředpokládáme zlepšení situace, takže jsme museli reagovat,“ oznámil nedávno mluvčí Siempelkampu Hans Fechner.

Strategicky významného jaderného podnikání ale stěhování netýká „Komplexní technologie a výrobní tajemství zůstanou zde v Krefeldu (sídlu firmy), popřípadě na dalších místech v Německu,“ dodal Fechner.

Tržby Siemkampu v roce 2014 klesly o více než 15 procent na 607 milionu eur (16,4 miliardy korun). Loni podle předběžných údajů obrat nepatrně klesl na 603 milionů eur (16,3 miliardy korun), firma ale očekávala mnohem prudší sestup. Česká pobočka se na tomto číslu podílela 833 miliony korun. Pospíšil očekává, že po dokončení nové haly tržby překonají miliardu korun.