Novým majitelem Vítkovice Heavy Machinery je společnost Skatlop. Zaplatí přes 1,2 miliardy

Pohled do odlévárny vítkovické Ocelárny. Vpravo v popředí jsou vidět kokily připravené k odlévání ingotů.

Pohled do odlévárny vítkovické Ocelárny. Vpravo v popředí jsou vidět kokily připravené k odlévání ingotů. Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

Zašlá sláva čekající na opětovné vzkříšení a renesanci. Na snímku je vstupní budova a vrátnice do VHM a.s. „Věřím, že areál znovu ožije,“ ukončuje prohlídku unikátního areálu insolvenční správce Lukáš Zrůst.
Pohled jako do děje postapokalyptického filmu nabízí celkový záběr odlévací haly EOP 5 vítkovické Ocelárny. Na snímku je možné identifikovat licí pánve i kokily.
Atraktivní pohled do nitra vítkovické Ocelárny. Snímek ukazuje sázecí a manipulační plošinu nejvýkonnější elektrické obloukové pece EOP5. „Tato pec byla díky modernizačnímu projektu kofinancovaném Evropskou unií zhruba před deseti lety modernizována, čímž byla významně navýšena její kapacita,“ říká Lukáš Zrůst.
Pohled do prosvětlené a prostorné expediční haly Kalírny ve Vítkovicíh. Kalírna je stejné nákladové středisko jako Kovárna, protože provozy na sebe navazují.
Pohled na budovu vítkovické Obručárny. V popředí snímku jsou složené výrobky připravené k expedici. „V současnosti má vítkovickou Kalírnu a Obručárnu pronajatou společnost MR Wheel, která zajišťuje výrobou obručí pro kolejovou dopravu a poskytuje služby tepelného zpracování pro výrobky až do hmotnosti 40 tun,“ říká Lukáš Zrůst.
14
Fotogalerie

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu. Zaplatí za něj přes 1,2 miliardy korun, informoval insolvenční správce Lukáš Zrůst.

S výsledkem dražby podle Zrůsta už vyjádřil souhlas věřitelský výbor i zajištění věřitelé, a prodeji tak již nic nebrání. „Z hlediska věřitelů je to vynikající výsledek. Jedná se o trojnásobek vyvolávací ceny a zřejmě nejvyšší částku, kterou se kdy prodejem průmyslového areálu v insolvenci podařilo v Česku získat. Za významné pokládám i to, že na rozdíl od řady jiných strojírenských společností v insolvenci, zde se podařilo udržet podnik v běhu. Nezastavila se výroba,“ uvedl Zrůst. Podle něj se podnik podařilo prodat za takto vysokou cenu i díky efektivitě soudu a konstruktivnímu přístupu věřitelů.

„Neplánujeme pokračovat ve stávajícím výrobním programu VHM, který se v současné době bohužel ukazuje jako nerentabilní. Akvizici vnímáme jako zajímavou příležitost a rádi bychom využili potenciál této průmyslové lokality v centru Ostravy – Vítkovic k její revitalizaci a dalšímu rozvoji,“ říká mediální zástupce společnosti Skatlop Ondřej Hubatka.

Z ceny, již Skatlop zaplatí, se alespoň částečně uspokojí pohledávky věřitelů, které dosahují asi 1,7 miliardy korun. V aukci se jako jeden celek prodával areál na více než 50 hektarech pozemků, včetně obrovských hal, strojního vybavení, materiálu, zaměstnanců i know-how. Nezávislý posudek vyčíslil odhadní cenu na 1,3 miliardy korun. Ve VHM pracuje téměř 300 lidí a firma stále vyrábí.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Jsou dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl. Do problémů se firma dostala už v roce 2018 ještě jako součást strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze.

Dosud je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo loni vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.

Ze 100 procent vlastní Skatlop olomoucký podnikatel Karel Hubáček. Mimo jiné se v současné době zaměřuje ve spolupráci se společností Accolade na investiční příležitosti v oblasti průmyslových parků a areálů. Dlouhodobě spolupracuje rovněž se skupinou Creditas, která patří jeho bratranci Pavlu Hubáčkovi. Společnost vznikla v listopadu 2020.