Obří autoaliance vybrala první modely, ze kterých má Microsoft udělat chytrá auta

Nissan Leaf

Nissan Leaf Zdroj: Autorevue.cz

Nissan
Renault, ilustrační foto
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
9
Fotogalerie

Spolupráce automobilové aliance Nissan-Mitsubishi-Renault a technologické společnosti Microsoft dostává jasnější kontury, informuje server Automotive News. Nástroje informačního světa jako virtuální asistenti či velká data tak mají brzy proniknout i do osobních vozů. Aliance už vybrala první modely, jež mají z inovací těžit.

Díky technologiím Microsoftu bude moci největší automobilová skupina nabízet chytrá auta, která díky konektivitě ulehčí řidičům navigaci i provoz. Nové modely budou mít k dispozici připojení k internetu, a zákazníci tak budou moci využít i třeba vzdálenou diagnostiku. Auto samotné bude schopné upozornit v reálném čase na náhlé překážky na cestě nebo najít nejbližší a nejlevnější čerpací stranici v okolí.

Už v průběhu letošního roku vyjedou na evropské a japonské silnice první modely s popsanými vlastnostmi a vylepšeními. Volba padla na elektrický Nissan Leaf a novou generaci oblíbeného Renaultu Clio. Do roku 2022 by mělo být takto vybaveno 90 procent vyrobených aut aliance.

Výrobcům navíc první inteligentní auta poskytnou data, která využijí při vývoji autonomních vozidel.

Spolupráce mezi zmíněnými firmami byla oznámena v roce 2016. Microsoft už na vývoji softwaru spolupracoval s BMW i Volvem, francouzsko-japonská aliance je ale tou, která využije ve svých vozech ze systému technologického giganta nejvíce nástrojů.