Ozdravnému plánu NWR hrozí nezájem věřitelů

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Majitel OKD, společnost NWR, představil plán, jak si koupit další etapu své budoucnosti. Účet za vysezení těžkých časů nebude malý. Vyšplhá se zřejmě až k půlmiliardě eur a hlavní díl zaplatí současní věřitelé. Těžební firma jim totiž z každé půjčené koruny v průměru vrátí jen o málo více než padesát haléřů.

Takové je alespoň přání firmy, vyhráno totiž NWR zdaleka nemá. Podle informací deníku E15 potřebuje těžař pro rozjezd programu oddlužení souhlas alespoň tří čtvrtin věřitelů. Tato podmínka ale zatím zůstává zdaleka nesplněna, a realizace programu je tak značně nejistá.

Takzvanou restrukturalizací kapitálu by NWR škrtlo ze svého dluhu bezmála osm miliard korun. Od věřitelů hodlá vykoupit stávající dvacetimiliardový dluh za zlomek jeho původní hodnoty. Zatímco držitelé emise zajištěných dluhopisů by dostali zpět až tři čtvrtiny vkladu, majitelé nezajištěných papírů by se museli spokojit s pouhou čtvrtinou své investice.

Scénář, který by podle expertů prodloužil život těžaře přibližně o dva roky, tak mezi věřiteli zatím nenachází dostatečnou podporu. Podle údajů z dokumentu NWR není s plánem svolná ani polovina věřitelů. Ti přitom mají dvě možnosti. Buď na nabídku NWR přistoupí, a obětují tak podstatnou část své investice, nebo budou dále vyčkávat. Těžař ve svém revitalizačním plánu v této souvislosti neopomněl zdůraznit, že neúspěch programu může být přímou cestou k vyhlášení insolvence.

„V případě vyhlášení insolvence by se NWR mohlo podařit prosadit program oddlužení za asistence soudu, tedy zřejmě bez většinového souhlasu držitelů dluhopisů. Šlo by o obdobný proces, kterým prošel developer Orco,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Vypořádání s držiteli dluhopisů je základním kamenem restrukturalizačního plánu NWR. Těžař zároveň počítá s vydáním nových akcií v objemu až 185 milionů eur. To představuje problém pro menšinové akcionáře, kterým hrozí znehodnocení jejich podílů.

„Potvrzujeme naše střednědobé doporučení prodávat akcie NWR,“ varuje před nákupy těžebních akcií Tomáš Sýkora z Patria Directu. Podle něho by měly těžařské akcie během šesti měsíců propadnout na třetinu pondělní uzavírací ceny.
NWR předpokládá, že navrhovaná restrukturalizace bude dokončena do 30. září. Podrobnosti o postupu bude firma zveřejňovat postupně.