Pauknerova Carbounion Bohemia loni snížila čistý zisk, tržby rostly

Petr Paukner, majitel fotbalového klubu Dukla Praha a společnosti Carbounion Bohemia.

Petr Paukner, majitel fotbalového klubu Dukla Praha a společnosti Carbounion Bohemia. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Firma Carbounion Bohemia, která je mateřskou společností skupiny Carbounion obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera, snížila loni čistý zisk o desetinu na 89,2 milionu korun. Tržby za prodej zboží, výrobků a služeb naopak vzrostly o 30,2 procenta na 5,56 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti  zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma upozornila, že při hodnocení hospodářských výsledků vychází z výsledků celé skupiny, neboť činnost firmy Carbounion Bohemia a ostatních společností skupiny Caurbounion je úzce provázána. Uvedla, že také na její hospodaření v loňském roce měla vliv pandemie covidu-19. Skupina Carbounion, kterou Paukner založil v roce 1998, je obchodníkem s uhlím, elektřinou a plynem. Firma dále podniká také v oblasti elektromontážních prací v energetice a je významným přepravcem.

"V oblasti velkoobchodu s energetickými produkty vedení společnosti nezaznamenalo významný pokles prodeje, neboť společnost měla uzavřené smlouvy na garantované odběry. V oblasti dodávek energií konečným odběratelům ale došlo v období uzávěry hospodářství v dubnu a květnu 2020 k podstatnému poklesu odběrů průmyslových odběratelů a v podnikatelské sféře," sdělila ve zprávě společnost.

Ve velkoobchodu s pevnými palivy plánuje Carbounion i nadále pokračovat v úspěšné a dlouhodobé spolupráci s českými hnědouhelnými producenty, a to zejména při vývozu českého hnědého energetického i tříděného uhlí do zahraničí. 

Skupina Caurbounion se skládá z více než 25 společností soustředících se na energetiku. Vedle Carbounion Bohemia do ní patří například dodavatel Carbounion Komodity, obchodník s hnědouhelnými palivy Emeran 1860, společnost Humatex, přepravní firma Carbosped, elektromontážní společnost Union Grid nebo slovenská Carbounion Slovakia.

Paukner vlastní také fotbalový klub Dukla Praha, který hraje druhou nejvyšší tuzemskou soutěž. Podle loňského žebříčku časopisu Forbes je podnikatel 59. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě čtyři miliardy korun.