Britské firmy hromadí zásoby, postbrexitové vyjednávání nabírá zpoždění

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Druhá vlna?

Pandemie koronaviru na globální úrovni nepolevuje. USA ve čtvrtek zaznamenaly rekordní počet 37 tisíc nových případů onemocnění. Někteří guvernéři tak brzdí plány na uvolňování protipandemických opatření, případně dokonce některá odvolaná nařízení vracejí do hry. Jindy výřečný americký prezident Donald Trump k dění kolem šíření nemoci v zemi mlčí.

Imunní akcie

Dalo by se očekávat, že burzy na počty nakažených v USA zareagují propadem. Opak je ale pravdou. V Evropě sice index Stoxx 600 míří za druhým týdenním propadem, ale zatím klesl o 1,6 procenta, což analytici nehodnotí jako velký pokles.

Brexitové obavy

Rozhovory o postbrexitovém uspořádání mezi Londýnem a Bruselem váznou. Obě strany plánují na následující týdny intenzivní jednání, na červenec a srpen přidaly další původně neplánovaná setkání. Britské firmy se připravují na nejhorší a dělají si zásoby zboží pro případ, že Velká Británie opustí 1. ledna celní unii bez jakékoliv dohody s EU. Obě strany doufají, že se jim podaří obchodní dohodu uzavřít nejpozději v říjnu, aby poté bylo možné spustit proces schvalování v jednotlivých členských státech EU.

Dopady skandálu

Následky kolapsu německé platební společnosti Wirecard se šíří. Karetní asociace Visa a Mastercard uvažují o tom, že firmě odeberou oprávnění zpracovávat plateb v jejich sítích, což by Wirecardu dále ztížilo boj o přežití. Účetní aféra společnosti má dopad i na německou politiku a může vyústit ve změny ve vedení finančního regulátora BaFin.