Pokuta půl milionu eur denně. Špatné rozhodnutí, označil verdikt EU ohledně Turówa polský premiér

Polský povrchový důl Turów. Podobně by brzy mohla k nelibosti místních farmářů vypadat i krajina ve Velkopolsku

Polský povrchový důl Turów. Podobně by brzy mohla k nelibosti místních farmářů vypadat i krajina ve Velkopolsku Zdroj: Anna Uciechowska, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Polský lignitový důl Turów
2
Fotogalerie

Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes označil za naprosto špatné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów. Unijní soud v pondělí totiž vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. 

Polský premiér také uvedl, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala nevyváženost tohoto verdiktu. Informovala o tom agentura Reuters. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí.

"Nikdo v Evropě, a zejména nikdo, kdo nemá žádnou sociální legitimitu, by neměl svévolně přijímat takové rozhodnutí, které ohrožuje energetické zabezpečení země, které způsobí, že miliony občanů mohou zůstat bez elektřiny a tepla. Toto rozhodnutí je zcela špatné, absolutně svévolné a založené na špatných předpokladech," prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci.

"Nemáme v úmyslu Turów vypnout, připravilo by to miliony polských rodin o elektřinu," zdůraznil Morawiecki. Současně podle TVN24 obvinil českou stranu z toho, že se chová "absolutně bez dobré vůle". Postoj Čechů podle něj neodůvodňují nadcházející volby v ČR.

Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení. To však Soudní dvůr EU v pondělí odmítl a vyměřil Polsku zmíněnou denní pokutu. Varšava má Evropské komisi vyplácet 500 tisíc eur za každý den ode dne oznámení usnesení. Místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová zároveň upřesnila, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví.

Polská vláda v prohlášení uvedla, že důl uzavřít nehodlá, protože takový krok by měl podle ní negativní dopad na energetickou bezpečnost milionů Poláků i celé Evropské unie. Kabinet doplnil, že usiluje o smírné řešení sporu s Českem, ale že pondělní rozhodnutí soudu je s ním v rozporu. 

Denní pokuty, které má Polsko platit až do doby, než ukončení aktivity v dole, přivítal český ministr životního prostředí Richard Brabec i ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Ekologická organizace Greenpeace naopak sankce pro Varšavu označila za nedostatečné, výhrady vyjádřil také liberecký hejtman Martin Půta.

"Rozhodnutí soudu je jasné: Polsko musí důl Turów okamžitě uzavřít. Když se Polsko rozhodlo toto rozhodnutí ignorovat, musely přijít následky, a to ve formě pokut. Sankce, které nyní soud stanovil, jsou ale výrazně menší, než jaké Česká republika požadovala," uvedla Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace. "Navíc jsou vyměřeny až od dnešního dne, přestože soud rozhodl o zastavení dolu už 21. května. Je pro nás zklamáním, že sankce za nerespektování soudu a poškozování životního prostředí jsou tak nízké. Je otázkou, jestli budou pro Polsko dostatečně motivační, aby důl skutečně uzavřelo, nebo zda bude radši dotovat těžbu z peněz tamních daňových poplatníků," dodala Krejčová.

Liberecký hejtman Martin Půta pak vyjádřil naději, že vyměřená pokuta ohledně dolu Turów uspíší mezivládní jednání s Polskem. Upozornil zároveň na skutečnost, že pokuta uložená Polsku zůstane v evropské pokladně a není určená ke zlepšení stavu v českém příhraničí. "Nezaplatí se z ní ani jeden náhradní zdroj pitné vody, protihluková bariéra, ani z ní nezaplatíme monitoring prašnosti nebo hluku," podotkl Půta. Důl se nachází v regionu, který sousední s Libereckým krajem.

Krok na twitteru přivítal také šéf resortu zahraničních věcí Kulhánek. "Hlavní cíl zůstává - na české straně nesmí dojít k ohrožení přístupu k pitné vodě," zdůraznil Kulhánek.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub