Polsko bude za provoz dolu Turów platit pokutu půl milionu eur denně

Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici

Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici Zdroj: Profimedia

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle
Hnědouhelný důl a elektrárna Turów na česko-polských hranicích.
Hnědouhelný důl a elektrárna Turów na česko-polských hranicích.
Hnědouhelný důl a elektrárna Turów na česko-polských hranicích.
Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici
6
Fotogalerie

Soudní dvůr Evropské unie dnes vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Nejvyšší orgán unijní justice to oznámil v tiskové zprávě. Generální ředitel společnosti PGE, která důl vlastní, dnes podle agentury Reuters uvedl, že s rozhodnutím soudu o pokutě nesouhlasí a očekává pokračování těžby v dole.

Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi mělo značné ekonomické následky.

Místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová dnes polskou žádost zamítla a vyměřila zemi zmíněnou pokutu. Podle vyjádření soudu přihlížela zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví. Proto "je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500 tisíc eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření," uvedl soud. Česká strana žádala o pokutu v desetinásobné výši.

"Toto rozhodnutí je poměrně zvláštní. Naprosto s ním nesouhlasíme," okomentoval dnešní krok soudu generální ředitel PGE Wojciech Dombrowski. "Samozřejmě předpokládám, že důl bude nadále aktivní, i elektrárna, protože zajišťují energetickou bezpečnost regionu," dodal.

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla pro posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub