Polská Kompania Weglowa, největší těžař uhlí v EU, propustí sedm tisíc lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Polská těžební společnost Kompania Weglowa hodlá do roku 2020 zrušit zhruba sedm tisíc pracovních míst. Odpovídá to přibližně 12 procentům její současné pracovní síly. Plánuje rovněž slučování svých dolů. Oznámila to dnes firma, která je podle agentury Reuters největším těžařem uhlí v Evropské unii.

Plánovaná opatření mají firmě pomoci obnovit ziskovost. Kompania Weglowa se nyní podobně jako konkurenti potýká s poklesem cen uhlí. Společnost v srpnu uvedla, že kvůli propadu cen uvažuje o žádosti o státní pomoc. Za prvních devět měsíců letošního roku vykázala čistou ztrátu 295 milionů zlotých (5,5 miliardy korun).

Firma upozornila, že již v příštích dvou letech chystá mimořádná opatření, díky kterým by na konci roku 2015 mohla být na provozní úrovni zisková. „V konečném výsledku by Kompania Weglowa ráda snížila počet zaměstnanců na zhruba 50 tisíc ze současných více než 57 tisíc,“ uvedl náměstek šéfa podniku Marek Uszko.

Horníci sice mají podle Uszka pracovní místa do roku 2015 zaručena, musejí však počítat s přesuny mezi jednotlivými doly. Počet svých dolů hodlá firma snížit na osm ze současných 15. „Pokles počtu dolů bude důsledkem jejich slučování,“ uvedl mluvčí podniku.

Kompania Weglowa do 19. listopadu představí restrukturalizační plán zástupcům zaměstnanců. Odboráři již dříve uvedli, že jsou kvůli hrozbě zániku pracovních míst připraveni stávkovat.

S nízkými cenami uhlí se potýká rovněž česká těžařská skupina New World Resources, která vlastní společnost OKD. Firma letos oznámila, že se rozhodla uzavřít ztrátový důl Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje přes dva tisíce lidí.