V kauze Oleo Chemical opět vyhrává byznysmen Hóta

Oleo Chemical (ilustrační foto)

Oleo Chemical (ilustrační foto) Zdroj: CTK

V boji o výrobce biopaliv druhé generace Oleo Chemical znovu tahá za delší konec někdejší parťák miliardáře Pavla Tykače Grzegorz Hóta. V komplikované kauze se objevují i jména petrochemických gigantů MOL nebo PKN Orlen.

Městský soud v Praze po lednovém usnesení Ústavního soudu znovu rozhodl o tom, jak se má vyřešit bankrot českého výrobce pokročilých biopaliv Oleo Chemical. Stejně jako v předchozím verdiktu nahrává nové soudní rozhodnutí o reorganizaci tomu, aby kontrolu nad lukrativním podnikem získal dravý investor Grzegorz Hóta a jeho společnost Temperatior.

Ve spletité kauze spojené s lukrativním byznysem kolem biopaliv se už několik let střetává řada mocenských aktérů. Oleo Chemical jako jedna z mála firem totiž umí vyrábět biopaliva takzvané druhé generace z kafilerních a kuchyňských tuků. Biopaliva první generace tvoří hlavně produkty z řepky olejné. Na základě rozhodnutí Evropské komise budou moci dodavatelé benzinu a nafty přimíchávat do pohonných hmot dvakrát tolik pokročilých biopaliv než dosud.

„Reorganizační plán předložený společností Oleo Chemical, který též schválila schůze věřitelů i soud, zůstává po rozhodnutí Městského soudu v Praze nadále platný. Temperatior podle schváleného reorganizačního plánu poskytne 400 milionů korun na uspokojení věřitelů,“ uvedl mediální zástupce společnosti Temperatior Marek Pražák.

Třinecký rodák Hóta v minulé dekádě úzce spolupracoval s dalším miliardářem a investičním dravcem Pavlem Tykačem. Před deseti lety byl Hóta rovněž mezi investory, kteří vytvořili z menších a středních pivovarů skupinu K Brewery, později přejmenovanou na Pivovary Lobkowicz. Jejich prodejem v roce 2015 vydělal Hóta skoro jednu miliardu korun.

Proti zájmům firmy Temperatior, insolvenčnímu správci Oleo Chemical i současnému vedení podniku dlouhodobě vystupují majitelé velkého výrobce koupelen Ravak. Tvrdí, že na rozvoj Oleo Chemical půjčili v minulosti v součtu kolem 700 milionů korun. Kromě přeměny části úvěrů na podíly v Oleo Chemical ale zpět nic nedostali.

Při popisování komplikovaného případu plném exotických věřitelů z daňových rájů neváhají používat pojmy jako insolvenční mafie. Příbramské rodiny Vařeků a Krejsů, které Ravak ovládají, tvrdí, že Hóta při převzetí Ravaku používá nekalé metody. Hótova společnost Temperatior to opakovaně razantně popřela.

Ústavní soud na konci ledna rozhodl, že pražský městský soud bude muset znovu řešit reorganizaci Oleo Chemical. To předchozí totiž podle ústavních soudců dostatečně neodůvodnil.

Nabídku na převzetí Oleo Chemical dal též Ravak. Zatímco Temperatior a Ravak jsou v boji o výrobce biopaliv druhé generace dlouhodobými soupeři, projevil o Oleo Chemical nečekaně zájem rovněž moravský podnik Litovelská cukrovarna. Ten vlastní skupina akcionářů, z nichž nikdo nemá přes dvacet procent.

„Nenecháme se zatahovat do novinářských teorií,“ reagoval šéf představenstva cukrovaru Leopold Klabal na otázku, proč se rozhodli dát nabídku na koupi Oleo Chemical. Přibližně před rokem se kolem Oleo Chemical motal také maďarský petrochemický gigant MOL. V minulosti se v souvislosti s bojem o Oleo Chemical spekulovalo také o zájmu firem z impéria Andreje Babiše. Ty vydělávají rovněž na biopalivech, ale dělat jejich pokročilou formu zatím neumějí.

Loni v srpnu vstoupil do hry o Oleo Chemical další rafinérský obr polský PKN Orlen, vlastník českého Unipetrolu. Do insolvenčního řízení s Oleo Chemical přihlásil pohledávku za více než půl miliardy korun. Částkou patří v této insolvenci mezi největší přihlášené pohledávky. Jejím problémem však je, že není zajištěná. Jinými slovy, že Poláci nemají v české firmy na žádném majetku zástavy.

Navíc tuto pohledávku tvoří jen smluvní pokuty za to, že Oleo do Polska nedodalo dohodnuté objemy biopaliv. Insolvenční správce ke všemu pohledávku PKN Orlen na začátku ledna neuznal. To znamená, že polským chemikům nezbylo než se o pohledávku soudit. V insolvenčním rejstříku však zatím záznam o žalobě z jejich strany není. Podle informací ze strany společnosti Temperatior vypršel termín pro podání odvolání PKN v minulých dnech. Reorganizační plán prý ale počítá s vytvořením rezervy pro případ, že by se pohledávka Poláků vrátila do hry.

„Případ je předmětem soudních řízení v České republice a až do jejich ukončení ho nebudeme komentovat,“ napsal mluvčí PKN Orlen k dotazu, jak hodlá firma ohledně Oleo Chemical dále postupovat. Protože kdyby s uznáním své pohledávky uspěla, mohla by výrazně zamíchat poměrem sil v zablokované insolvenci. „PKN může v insolvenčním řízení ovlivnit výběr nového insolvenčního správce,“ uvedl právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal. Schůze věřitelů se má konat v květnu.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>