Požár vozu Tesla způsobila proražená baterie

Dobíjecí stanice Tesla

Dobíjecí stanice Tesla

Elektrický vůz automobilky Tesla se vznítil poté, co kovový předmět prorazil baterii. Uvedl to generální ředitel automobilky Elon Musk. Požár vozu Model S se stal internetovou senzací a znervózněl investory kvůli obavám o bezpečnost baterií.

Musk poskytl více detailů o požáru na svém blogu, kde se současně snažil hájit technologii baterií, které automobilka používá. Upozornil rovněž, že požáry benzinových aut jsou mnohem častější.

„Pro spotřebitele, kteří se obávají rizika požáru - není absolutně žádných pochyb, že je bezpečnější pohánět auto bateriemi, než velkými nádržemi vysoce hořlavé kapaliny,“ napsal Musk, který v nedávné době odhalil projekt rychlodráhy budoucnosti.

Bezpečnostní systém fungoval

Podle Muska zřejmě nehodu na silnici zavinil zakřivený kovový předmět, který zespoda prorazil pancéřovanou desku chránící baterie. Bezpečnostní systém vozu ale částečně zmírnil plameny a včas upozornil řidiče, aby z vozu vystoupil.

V USA ročně začne hořet podle odhadů zhruba 194 tisíc aut. Většina z nich jsou auta a nákladní vozy s naftovým nebo benzinovým pohonem. Elektrické vozy se na celkovém prodeji aut v USA podílejí méně než jedním procentem.

Na vině má být traktor

Svědci uvedli, že požár způsobil zakřivený kovový předmět, který spadl z přívěsu traktoru, napsal Musk. Upozornil rovněž, že kdyby na podobný předmět najel vůz s benzinovým pohonem, byla by nehoda mnohem vážnější.

Akcie společnosti Tesla Motors v reakci na video s hořícím vozem ve středu a ve čtvrtek prudce klesly. V pátek se jim sice podařilo část předchozích ztrát smazat, za celý týden však ztratily 5,2 procenta. Od počátku letošního roku akcie automobilky zpevnily o téměř 400 procent, napsala agentura AP.

Akcie Tesla Motors za posledních pět dníAkcie Tesla Motors za posledních pět dní | Yahoo