PPF vyměnila podíl v Nomosu za akcie Uralkali

Produkce uhlanu draselného v závodě Uralkali

Produkce uhlanu draselného v závodě Uralkali Zdroj: Uralkali

Dnes vyšly najevo podrobnosti o transakci s akciemi banky Nomos, jichž se PPF minulý týden zbavila. Podle agentury Reuters je skupina vyměnila za podíl 2,15 procenta v ruské firmě Uralkali, která je největším světovým producentem uhličitanu draselného.

PPF minulý týden oznámila, že prodala svých 26,5 procenta v Nomosu. Bezmála pětinový podíl získala skupina Otkritie Financial a zbytek ruští podnikatelé Alexander Mamut a Oleg Malis.

Společnost Otkritie Financial Corporation nyní zveřejnila, že koupila téměř 18,4 milionu akcií Nomos Bank od PPF Group v rámci dohody o výměně akcií. „Jako protihodnotu za svůj podíl v Nomos Bank PPF Group obdržela podíl v Uralkali,“ uvedla Otkritie Financial ve svém prohlášení.

Jedna akcie Nomosu byla vyměněna za 3,44 akcie Uralkali a jedna depozitní poukázka banky za 0,344 depozitní poukázky Uralkali. Podle výpočtů agentury Reuters by měla PPF vlastnit v Uralkali podíl 2,15 procenta.

Skupina Petra Kellnera výměnu akcií potvrdila. „Výnos z prodeje svého podílu v bance Nomos, uskutečněného prostřednictvím několika transakcí, využijeme k investicím do dalšího rozvoje svých hlavních aktiv v Rusku, k rozvoji nových příležitostí a k financování své expanze na rychle rostoucích asijských trzích,“ řekl mluvčí PPF Radel Stavěl.

Uralkali je největším světovým producentem uhličitanu draselného, nazývaného potaš. Na celosvětové výrobě má zhruba pětinový podíl a její rezervy potaše jsou druhé největší na světě. Potaš má široké využití, používá se při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě léků, v analytické chemii, v zemědělství jako umělé hnojivo a je rovněž součástí pracích prášků.

PPF v Rusku vlastní banku Home Credit & Finance Bank, která patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů, jakož i jeden z nejvýznamnějších řetězců obchodů se spotřební elektronikou Eldoradou a rozvíjí tu také projekty na trhu nemovitostí, hlavně logistických center a kancelářských budov. V bance Nomos, která je podle aktiv osmou největší v Rusku, působila od roku 2007.