PRE zvedne cenu elektřiny až o 4 procenta, zdraží i E.ON

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Pražská energetika (PRE) zdraží v příštím roce elektřinu o 2,7 až 4,1 procenta podle tarifu jednotlivých zákazníků. Domácnosti, které elektřinou netopí ani neohřívají vodu, tak ročně zaplatí zhruba o 400 korun víc než letos. Vyplývá to z ceníků, které PRE zveřejnila na své internetové stránce. Elektřina zdražuje kvůli zvýšení regulované složky své ceny, PRE to částečně kompenzuje šestiprocentním zlevněním silové elektřiny.

„Průměrná domácnost se spotřebou dvou megawatthodin ročně zaplatí navíc okolo 400 korun včetně DPH,“ uvedl obchodní ředitel Alexander Sloboda. Cena za kilowatthodinu elektřiny bude v sazbě D02d přibližně 4,75 koruny, zatímco letos to je 4,45 koruny.

Podle Slobody elektřina zdražuje kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. „V rámci principu kolektivní solidarity všichni odběratelé elektřiny přispívají na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ uvedl. Příští rok bude částka na jejich podporu obsažená v ceně proudu o 160 korun na megawatt větší než letos.

Regulovaná složka ceny elektřiny, do které spadá i podpora obnovitelných zdrojů, tvoří asi 55 procent celkové ceny a stanovuje ji Energetický regulační úřad (ERÚ). Zbývající část mohou ovlivnit jednotlivé distribuční společnosti. PRE nyní uvedla, že díky nízké ceně elektřiny na burze snížila alespoň cenu silové elektřiny o více než šest procent.

Silovou elektřinu sníží i E.ON, celkově ale taky zdraží

E.ON Energie snížila cenu silové elektřiny pro rok 2013 o více než pět procent, po započtení regulovaných složek, které se zvýšily, si ale zákazníci v konečném součtu několik procent připlatí.

„Po započtení regulovaných položek, které Energetický regulační úřad zveřejnil ve středu, tak průměrná domácnost, která elektřinu používá ke svícení a provozu domácích spotřebičů, zaplatí ročně o zhruba 335 korun více. Domácnost, která používá elektřinu na přímotopné vytápění pak asi o 1690 korun více než dosud,“ uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Podle ERÚ zaplatí domácnosti příští rok za elektřinu až o 1900 korun víc než letos, náklady na plyn vzrostou až o 1200 korun ročně. Ceny energií se budou lišit v jednotlivých regionech. V průměru elektřina zdraží o 2,4 procenta a regulovaná cena plynu vzroste o 4,13 procenta.