Ravensburger Karton loni rozšířil výrobu, čistý zisk zvýšil o několik milionů

Ravensburger

Ravensburger Zdroj: ctk

Výrobce hraček Ravensburger Karton z Poličky dosáhl vloni čistého zisku přibližně 184 milionů korun. Je to o 16 milionů korun lepší výsledek než v roce 2016. Tržby se meziročně příliš nezměnily, zůstaly na úrovni 2,18 miliardy korun. Většinu produkce firma vyváží, uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Stejně jako jiní zaměstnavatelé se společnost potýká s nedostatkem pracovníků. Stále nabízí několik volných míst v dělnických profesích. Zaměstnance motivuje vyššími mzdami, delší dovolenou, dalšími benefity a lepším sociálním zázemím, obrací se i na pracovní agentury. Průměrný počet zaměstnanců se vloni snížil o tři na 635. „Naším primárním cílem je zvyšovat produktivitu práce. Pokud bude prostor pro automatizaci, půjdeme takovou cestou,“ řekl ČTK prokurista firmy Jaromír Brokeš.

Ravensburger Karton v Poličce vyrábí hlavně stolní hry a puzzle. V nabídce má také kreativní a výukové hry či třírozměrné modely budov a automobilů. Čtvrtina tržeb připadá na společenské hry, třetina na puzzle, polovina na ostatní hry.

Některé výrobky poličská společnost nestačila vyrábět, musela proto část produkce přesunout k externím dodavatelům. Jako poddimenzované se také ukázaly skladovací prostory.

Společnost minulý rok rozšířila výrobu, k čemuž využila investiční pobídku státu. Investice směřovaly do budov i technologií.

Společnost patří do německé skupiny Ravensburger Spieleverlag, která zajišťuje i výzkum a vývoj. Výrobní závod v Poličce vznikl v roce 1996 pod názvem Tofa Games & Puzzles, později Tofa, od roku 1999 nese jméno Ravensburger Karton. Firma je jednou z největších provozoven skupiny Ravensburger. V Poličce vznikají produkty z kartonu a plastu včetně potisku a dekorace, část zaměstnanců se věnuje konečné montáži mnoha her. Z německé centrály se výrobky rozvážejí po celé Evropě, případně do USA nebo Austrálie. Katalog firmy zahrnuje přibližně 8000 položek.