Rusko uvažuje o snížení těžby ropy. Kvůli klesajícím cenám

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Ruská vláda jedná o možném snížení těžby ropy. Reaguje tak na výrazný pokles cen této suroviny na světových trzích. Žádné konečné rozhodnutí však ještě neučinila, uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. "Tato otázka vyžaduje pečlivé zvážení," upozornil ministr. "Diskutuje se o ní, žádné konečné rozhodnutí ale nepadlo," dodal. Snížení těžby by podle něj bylo pro Rusko obtížné, a to mimo jiné kvůli velkému významu příjmů z exportu ropy pro ruský rozpočet.

Těžba ropy v Rusku v říjnu zůstala meziměsíčně téměř beze změny na 10,6 milionu barelů denně. Rusko je největším producentem ropy na světě. Druhé místo patří Saúdské Arábii, která je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Ceny ropy se od června propadly o zhruba 30 procent kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám ohledně hospodářského vývoje v Číně a Evropě. Investory nyní zajímá, zda kartel OPEC zareaguje na pokles cen snížením svého těžebního limitu, který v současnosti činí 30 milionů barelů denně.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko a Saúdská Arábie vyjádřily „ochotu ke spolupráci v otázkách týkajících se energetiky a ropných trhů“. Prohlášení vydané po setkání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se saúdskoarabským protějškem princem Fajsalem ibn Abdal Azízem Saúdem však neobsahovalo žádné další podrobnosti.

Proběhla debata o společné akci

Novak již dříve sdělil, že diskutoval o společné akci proti klesajícím cenám ropy s venezuelským ministrem zahraničí Rafaelem Ramírezem. Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondělí vyzval k větší koordinaci producentů ropy.

Zasedání OPEC se bude konat 27. listopadu ve Vídni. „Rostou spekulace o tom, že OPEC by mohl udělat něco na podporu cen,“ uvedl tento týden analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group. Rakouská poradenská firma JBC Energy předpověděla, že OPEC se dohodne na snížení těžby o nejméně milion barelů denně.

Do Vídně před zasedáním OPEC dorazí rovněž Novak a šéf největší ruské ropné společnosti Igor Sečin. Zatím však neupřesnili, s kým se hodlají setkat.