Šance pro české firmy. Rusové postaví Číně nové jaderné elektrárny za desítky miliard dolarů

Ruský Rosatom už staví nové bloky v čínské elektrárně Tchien-wan

Ruský Rosatom už staví nové bloky v čínské elektrárně Tchien-wan Zdroj: Rosatom

jaderné elektrárny, jádro
2
Fotogalerie

Rusko postaví v Číně další čtyři jaderné reaktory. Dohodli se na tom prezidenti obou zemí Vladimír Putin a Si Tin-pching. Nové reaktory typu VVER-1200 s výkonem 1200 megawattů vzniknou v lokalitě Tchien-wan a Sü-ta-pao. Na dodávkách komponenet by se mohli podílet i tradiční čeští dodavatelé Rosatomu. 

Nové bloky elektrárny Tchien-wan mají být podle plánu spuštěny v letech 2026 a 2027, elektrárny Sü-ta-pao v roce 2028. Dohoda ovšem umožňuje v budoucnu navýšit počet reaktorů v elektrárně Sü-ta-pao. Elektrárna Tchien-wan by se po dokončení dvou dalších bloků mohla stát s výkonem 8000 megawattů jednou z největších jaderných elektráren na světě.

Hodnotu dohodnutých zakázek Rusové ani Číňané nezveřejnili. Balík dohod je ale největší v historii rusko-čínské jaderné spolupráce. Pro srovnání, dva reaktory typu VVER 1200, které bude Rosatom stavět v Maďarsku, budou stát zhruba 12,5 miliardy eur.

„I nadále budeme v Číně stavět nejmodernější bloky generace III+ a navíc podle dnešní dohody vstoupíme s bloky VVER-1200 na novou lokalitu. S Čínou máme velmi rozsáhlé plány spolupráce v oblasti jádra, které nezahrnují jen jaderné elektrárny velkého výkonu,“ uvádí generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom Alexej Lichačov.

Rusové budou s Číňany spolupracovat také při výstavbě čínského demonstračního rychlého reaktoru CFR-600. Rosatom dodá komponenty na stavbu reaktoru a palivo. Projekt ale vypracují čínští experti. Obě země podepsaly také smlouvu o dodávce radionuklidových tepelných jednotek, které Čína potřebuje pro svůj program průzkumu Měsíce.

Na dodávkách pro stavěné a dnes provozované bloky jaderné elektrárny Tchien-wan se účastnily i některé české společnosti jako například Armatury Group, Kabelovna Kabex, Modřany Power, MSA, Sigma Group a ZPA Pečky, které dodaly komponenty v hodnotě desítek milionů korun. Rusko-čínská smlouva pro výstavbu dalších bloků v elektrárně Tchien-wan otevírá další příležitosti pro české společnosti, které už mají místo v dodavatelském systému Atomstrojexportu.

„V minulosti jsme realizovali významné dodávky našich elektrických servomotorů pro první čtyři bloky jaderné elektrárny Tchien-wan. Projekty na území Číny sledujeme a chtěli bychom na výše zmíněné dodávky navázat i při výstavbě dalších bloků,“ říká Jan Bulíček, výkonný ředitel společnosti ZPA Pečky. V letošním roce odhaduje dodávky ZPA pro Rosatom v objemu 20 až 35 milionů korun do elektráren v Rusku nebo v dalších zemích.