Šéf automobilky Daimler Zetsche příští rok skončí, nahradí ho nynější ředitel výzkumu

Šéf Daimleru Dieter Zetsche

Šéf Daimleru Dieter Zetsche Zdroj: profimedia.cz

Dlouholetý generální ředitel německého automobilového koncernu Daimler Dieter Zetsche příští rok odejde z funkce. Nahradí ho nynější ředitel výzkumu, Švéd Ola Källenius, oznámila firma. Automobilku Daimler tak poprvé v její historii nebude řídit Němec, upozorňuje agentura Reuters.

Pětašedesátiletý Zetsche je generálním ředitelem Daimleru od začátku roku 2006. Funkci opustí na výroční valné hromadě akcionářů, která se má konat 22. května. Zároveň odejde z čela divize Mercedes-Benz Cars. V roce 2021 by měl vystřídat Manfreda Bischoffa v čele dozorčí rady koncernu, píše agentura DPA.

„Dieter Zetsche hraje klíčovou roli při formování Daimleru,“ uvedl Bischoff. „Jeho znalosti a zkušenosti jsou pro naši firmu mimořádně cenné. Dieter Zetsche je předurčen k tomu, aby moudře a úspěšně vedl dozorčí radu,“ dodal.

Devětačtyřicetiletý Källenius je od začátku roku 2015 členem představenstva Daimleru. „Ola Källenius si na různých pozicích v Daimleru získal nejen můj respekt, ale také uznání svých kolegů ve velmi různorodých oblastech. Proto velice vítám skutečnost, že dozorčí rada učinila toto personální rozhodnutí,“ uvedl Zetsche.