Šéfka GM vydělala mnohem více, než její předchůdce. Navzdory poklesu zisku

Mary Barra se po 33 letech u General Motors stala šéfkou celého koncernu.

Mary Barra se po 33 letech u General Motors stala šéfkou celého koncernu. Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fortune Live Media via Flickr

Generální ředitelka největší americké automobilky General Motors Mary Barraová si za loňský rok vydělala 16,2 milionu dolarů (410 milionů korun), tedy o téměř 80 procent více než její předchůdce v roce 2013. Vyplývá to ze zprávy GM pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy. Barraová se loni stala první ženou, jež se postavila do čela některé z velkých amerických automobilek.

Loňský příjem Barraové tvořily především odměny v akciích, které šéfka GM prozatím nemůže prodat. Celková hodnota jejích loňských akciových odměn dosáhla téměř 12 milionů dolarů.

Barraová loni v lednu nahradila ve funkci generálního ředitele GM Dana Akersona. Ten si za rok 2013 vydělal 9,1 milionu dolarů. Barraová v roce 2013 působila v GM jako výkonná viceprezidentka pro vývoj a vydělala si 5,2 milionu dolarů.

Čistý zisk společnosti General Motors v loňském roce klesl o 26 procent na 3,8 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky negativně ovlivnily rozsáhlé náklady související se svoláváním automobilů k opravám. V letošním prvním čtvrtletí však zisk prudce vzrostl na 945 milionů dolarů za 125 milionů před rokem.